kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4770
EURO
34,9370
STERLIN
40,7344
BITCOIN
$64.756
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Şimdi siyasi irade zamanıdır

Şimdi siyasi irade zamanıdır
14.12.2013
0
A+
A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC’de, müzakere süreciyle ilgili  ortak bir akıl ve ortak bir yaklaşımın  bulunduğunu  belirterek, “Bu KKTC’nin en büyük zenginliğidir ve Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği liderliğin de bir anlamda yansımasıdır” dedi.

Ahmet Davutoglu-Dervis Eroglu biraraya geldi.

Ahmet Davutoglu-Dervis Eroglu biraraya geldi.

Davutoğlu, “Türkiye  olarak biz her zaman Kıbrıs Türk tarafının  üzerinde mutabık kaldığı, birleştiği, anlaştığı her hususta  onların yanında olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda  gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası toplantının tamamlanmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, iktidar ortakları ve  ana muhalefet partisinin de  katılımıyla  gerçekleştirilen toplantılarda  müzakere süreciyle ilgili ortak bir anlayışı görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

İSTEDİĞİNİZ BARIŞIN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN NE DESTEK GEREKİYORSA  VERİRİZ”

Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin her zaman olduğu gibi bundan sonra da KKTC Devleti ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını belirterek şöyle devam etti:

“Onların talepleri, onların beklentilerini yerine getirecek  bir barışın  gerçekleşmesi için ne destek gerekiyorsa veririz. Onlar müzakere ederken karşılaştıkları zorluklar konusunda kolaylaştırıcı  ne yapılması gerekirse onları yaparız. Yaptık yapıyoruz.  BM Genel Sekreteri’yle dün bu konularda görüşmeler yaptım   Bundan sonra da temaslarım devam edecek. Sayın Downer’la da görüşme yapacağız.”

“BARIŞIN PARAMETRELERİ BELLİ”

Önemli olanın; KKTC’nin tek bir hedefe kilitlenmesi, birlik ve beraberliğini bütün siyasi kesimleriyle muhafaza etmesi olduğunu söyleyen Davutoğlu,  “Kıbrıs’ta barışın parametreleri bellidir. Bu parametreler üzerinde herkesin aklı selim içerisinde yaklaşması lazım” dedi.

“ANADOLU VE KIBRS TÜRK HALKININ KADERİ BÜTÜN”

Türkiye’den KKTC’ye su getirme projesine atıfta bulunan Davutoğlu,  “Anadolu’yu bu sefer su boru hattıyla bağladığımızda her kes bir kez daha görecek ki, Anadolu’nun kaderiyle Kıbrıs Türk halkının  kaderi bir ve bütündür” diye konuştu.

RUM TARAFINA MESAJ

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,Kıbrıslı Rüm Lider Nikos Anastasiadis’e de mesajı bulunduğunu  belirterek, dünyada Kıbrıs sorunu kadar uzun süren ve her şeyiyle konuşulan başka bir uluslararası sorun olmadığını ifade etti  ve  “Şimdi siyasi irade zamanıdır” dedi.

Davutoğlu,  ortak metin müzakerelerinde dahi Kıbrıs Türk tarafının istekliliğini ve  işbirliğine açık olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Önemli olan şimdi bir an önce liderlerin buluşması.. İnşallah bu müzakerelerle ilgili açıklama metni üzerinde  bir mutabakat oluşacaktır. Ama önemli olan sade metinler  değil liderlerin  göstereceği siyasi irade ve kararlılıktır. Sayın Anastasiadis ve Kıbrıs Rum tarafının artık bu müzakereleri  sürüncemede bırakmaya dönük bir taktik manevra değil, kalıcı bir barışı harekete geçirecek gerçek bir müzakereyi başlatmalarıdır. Bu anlamda da Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetini biz Türkiye olarak. tam teyit ediyoruz. Bu iyi niyeti destekleyecek her türlü adımı da atıyoruz”

ULUSLARARARASI TOPLUMA MESAJ

Uluslararası topluma da mesaj veren Davutoğlu,  başta BM olmak üzere, Kıbrıs sorununu  çözmek için taraflar nezdinde ikna edici ağırlığı herkesin koyması gerektiğini, garantör ülkelerin ve ilgili tarafların bir an önce pozitif  katkıları ortaya koyup, kalıcı bir barışın temini yönünde çaba sarfetmesi gerektiğini kaydetti.

“HERKES BİLSİN: KIBRIS TÜRK HALKI HAKLARINDAN FERAGAT ETMEZ”

Davutoğlu, “Kıbrıs Türk halkı izolasyonlar altında inlerken, önü açık bir müzakereyle sürekli bu statükonun devamına ve bir gün  ‘Kıbrıs Türk halkı bıkar da haklarından feragat eder’ gibi bir anlayışla yaklaşıma izin verilmeyeceğini de  herkesin bilmesi lazım” dedi.

Davutoğlu, iki taraflı, iki kurucu devletin iradesine ve egemenlik anlayışına  dayalı  bir çözümü devreye sokmak ve hayata geçirmek gerektiğini belirterek, “ben bugün  KKTC’de Sayın Eroğlu’nda ve bütün Kıbrıslı Türk  liderlerde bu iradeyi görmekten büyük memnuniyet duydum. Kıbrıs Türk tarafında bu irade oldukça,  eminim öyle veya böyle  bir gün Kıbrıs Türk halkı kendi iradesini siyasete yansıtacaktır. Yürüttüğünüz müzakerelerde başarılar diliyorum  Türkiye  Cumhuriyeti Devleti olarak her zaman yanınızda  olduğumuzu bir kez daha teyit ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ilk bölümünde Kıbrıs müzakere sürecine değinen  Davutoğlu,  Kıbrıs Türk tarafının müzakere süreçlerini  çok rasyonel, son derece akılcı ve tutarlı bir şekilde yönettiğini ifade etti.

2004 yılında barışa çok yaklaşıldığını söyleyen Davutoğlu, Kıbrıs Rum  tarafının barışı reddettiğini kaydetti.

Davutoğlu, 2008-2012 yıllarında Birleşmiş Milletler tarafından yoğun müzakere talep  edildiğinde yine  KKTC liderliğinin bunu büyük bir anlayış ve  işbirliği yaklaşımıyla benimsediğini, müzakereleri önce Cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat’ın daha  sonra da Derviş Eroğlu’nun sürdürdüğünü kaydetti ve “ Bu anlamda hem demokratik canlılığı hem sürekliliği gösteren hepimizin övünç duyduğu bir tablo ortaya çıktı” dedi.

Davutoğlu, Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na seçildiği andan itibaren, KKTC’deki ortak aklı ve devlet sürekliliğini gösterecek şekilde “Müzakerelere kalınan yerden devam edeceğim” şeklinde BM’ye beyanda bulunduğunu hatırlattı.

Davutoğlu, “Bazı beklentileri yok edecek şekilde  Sayın Eroğlu, devlet sürekliliği ve anlayışı içinde müzakereleri sürdürme iradesiyle aslında ezberleri bozdu. KKTC’de ortak bir aklın oluşmuş olduğunu liderliğiyle göstermiş oldu” dedi. (Yeni Duzen-TAK)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.