kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$64.282
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

56 ülkede 2 milyon 750 bin seçmen oy kullanacak

56 ülkede 2 milyon 750 bin seçmen oy kullanacak
02.03.2014
0
A+
A-
Cumhurbaşkanlığı Seçimleri en güçlü adaylar Abdullah Gül ile Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için en güçlü adaylar Abdullah Gül ile Tayyip Erdoğan

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, ilk kez yapılacak Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bu yılın Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilmesini planladıklarını açıkladı. Seçimleri iki tur olarak planladıklarını ve iki tur arasında 15 günlük bir süre belirlediklerini kaydeden Güven, net tarihi önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için 56 ülkede, 118 temsilcilikte sandık kurmayı planladıklarını ifade eden Güven, “Daha önce vatandaşlarımız oy kullanma hakkını doğrusu tam kullanamıyordu. Yurt dışındaki seçmenimiz, Cumhurbaşkanlığı seçiminde, milletvekili seçiminde, halk oylamasında oy kullanabilecek ancak mahalli idareler seçiminde oy kullanamayacaklar” dedi.

Yurt dışında da Türkiye’deki gibi seçmen kütüklerinde kayıtlı vatandaşların oy kullanacaklarını, orada da siyasi parti temsilcileri ve memurlardan oluşan 5 kişilik bir sandık kurulunun olacağını anlatan Güven, sonuçların ise Türkiye’de sayılacağını bildirdi.  Yurt dışında 4 gün oy kullandırmayı planladıklarını belirten Güven süreci şöyle anlattı : “Saklama kurulu dediğimiz kurulumuz olacak. Oradaki misyon temsilcisinden ve siyasi parti temsilcileri ve 1 memur olmak üzere 5 kişilik bu saklama kurullarımız, 4 günde yapılan, tutanağa bağlanan seçim sonuçlarının olduğu ağzı kapalı torbaları saklayacaklar ve güvenli şekilde Türkiye’ye ulaştırmakla görevli olacaklar. Bunun nasıl olacağıyla ilgili Dışişleri bakanlığıyla güvenli şekilde transfer çalışmalarımız devam ediyor. En önemlisi de güvenlik, tedbirlerini alıyoruz, çalışmalarını yapıyoruz, bugünden başladık. Mahalli idareler seçimi içinde bizi en çok meşgul eden konulardan biri de cumhurbaşkanı seçimi hazırlığı”

YURTDIŞINDA DA SANDIK KURULLARI OLUŞTURULACAK

YSK Başkanı Sadi Güven Türkiye’de alınan sonuçlarla birlikte yurt dışından gelen sonuçların aynı anda açılmasını öngördüklerini anlatan, bu nedenle kargo süresi de dikkate alınarak yurt dışındaki seçmenlerin Türkiye’den daha önce oy kullanacaklarını açıkladı. Yurt dışında önemli sayıda seçmen olduğunu belirten Güven, 1 milyon 380 bin 903 tanesi Almanya’da olmak üzere  2 milyon 750 bin 820 Türk vatandaşının oy kullanabileceğini kaydetti.

500’ün altında seçmenin bulunduğu ülkelere sandık kurmayacaklarını vurgulayan Güven, toplam 56 ülkeden sandık kurulacağını bildirdi. Almanya’da 7, ABD’de 6, Fransa’da 5 yerde oy kullandırılırken, oy kullanma işlemini öncelikle konsolosluklarda yapılacak. Seçmen sayısı itibariyle konsoloslukların yetersiz kalması durumunda dışarıdan kiralanan yerlerde oy kullandırılacak.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.