kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5488
EURO
34,9371
STERLIN
40,7227
BITCOIN
$64.310
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
10°C
LONDRA
10°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
12°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Bir daha anneni göremeyebilirsin!

Hakimden Asil Nadir’e sert sözler: bu senin hatan, cezaevine gireceğini göz önüne almalıydın

Bir daha anneni göremeyebilirsin!
02.04.2014
0
A+
A-
Hakimden Asil Nadir’e sert sözler: bu senin hatan, cezaevine gireceğini göz önüne almalıydın

Nadir Grayling

2012 yılından bu yana cezaevinde olan Kıbrıslı işadamı Asil Nadir’in, İngiltere Adalet Bakanılığı’nın Türkiye’ye transfer edilme talebini kabul etmemesine yönelik itirazı mahkeme tarafından reddedildi.

Duruşmaya hakimin 72 yaşındaki Nadir’e,  “Cezaevine gireceğini göz önüne almalıydın, bu senin hatan. Bir daha anneni göremeyebilirsin” sözleri damgasını vurdu.

Asil Nadir’in avukatları, Kıbrıslı işadamının cezasını Türkiye’de tamamlaması için geçen sene yaptıkları başvurunun Adalet Bakanı Chris Grayling tarafından reddedilmesinin ardından mahkemeye başvurmuşlardı.

Nadir’in avukatı Dinah Rose mahkemede yaptığı savunmada, transfer talebinin geri çevrilmesinin hukuksuz olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na aykırı olarak, İngiltere’ye seyahat edemeyecek derecede sağlıksız olan 92 yaşındaki annesini görmesine engel olacağını vurguladı.

Nadir’in avukatı, cinayet, uyuşturucu gibi ağır suçlardan mahküm olan kişilere bile sağlanan transfer hakkından müvekkilinin yararlandırılmasının ciddi bir ayrımcılık olduğunu da ileri sürdü.

Adalet Bakanlığı’nın avukatları ise mahkemede, şu anda Belmarsh Cezaevi’nde tutulan Nadir’in Türkiye’ye transfer edilmesi halinde, 10 yıllık hapis cezasının çok az bir bölümünü yatacağını ve yaşı gibi faktörler nedeni ile salıverilebileceğini savundular.

‘BUNU GÖZE ALMALIYDIN’

Asil Nadir’in başvurusunu değerlendiren Londra’daki Yüksek Mahkeme’nin hakimleri , Adalet Bakanı’nın haklı olduğu yönünde karar alarak, transfer talebini reddettiler.  Nadir’in zor bir durumda olduğunun anlaşıldığını ifade eden hakim, buna rağmen süreçten Kıbrıslı işadamının sorumlu olduğunu belirterek, Bakan Grayling’in kararının yasal olduğunu hükme bağladı.

Sahibi olduğu Polly Peck şirketinden zimmetine 30 milyon sterlin dolayında para geçirdiği suçlaması ile hakkında başlatılan soruşturma sürerken 1993 yılında Kıbrıs’a kaçan Asil Nadir, 2010 yılında İngiltere’ye geri dönmüştü.

Adını temize çıkarmak için döndüğünü söyleyen Nadir’in, iktidarı devralan ve zirvede olduğu dönemde yakın ilişkileri bulunan Conservative Party’den bir takım garantiler almış olabileceği ileri sürülmüştü.

Nadir, Türkiye ve İngiltere’nin de taraf olduğu, hükümlülerin nakline ilişkin Avrupa Sözleşmesi kapsamında Türkiye’ye iadesini talep ediyordu.

Hukukçular Asil Nadir gibi hükümlülerin, haklarındaki mahkûmiyet kararının kesinleşmesinin ardından,  söz konusu cezalarının tamamını veya kalan kısmını, başka bir devlette tamamlamak üzere başvuru haklarının bulunduğunu vurguluyorlar. Her iki devletin anlaşması ve hükümlünün rızasının sağlanması halinde transfer süreci tamamlanabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.