kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5476
EURO
34,9203
STERLIN
40,6915
BITCOIN
$64.354
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
10°C
LONDRA
10°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
12°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Seçim heyecanı İngiltere’de de yaşandı

Türkiye’de Pazar günü yapılan seçimler İngiltere’den de yakından takip edildi.

Seçim heyecanı İngiltere’de de yaşandı
02.04.2014
0
A+
A-

secimler

Siyasi partilerin aylardır yaşanan büyük bir gerginlikle hazırlandığı yerel seçimler yapıldı. 30 Mart günü gerçekleştirilen seçimlerde 46 milyon milyonu aşkın seçmen oy kullandı. Son yirmi yılın en yüksek katılımına sahne olan seçimlerden AK Parti yüzde 44 dolayında oy oranı ile birinci parti olarak çıkarken, CHP yüzde 28 ile ikinci, MHP yüzde 16 ile üçüncü parti oldu. 49 ilde AK Parti’nin adayları seçimleri kazanırken, 13 ilde CHP, 10 ilde BDP, 8 ilde MHP’nin belediye başkan adayları sandıktan birinci çıktı. Bağımsız adayın kazandığı tek il Mardin oldu.

Seçimler Türkiye dışında, vatandaşların yaşadığı yurtdışındaki ülkelerden de yakından takip edildi. İngiltere’de yaşayan ve Londra Gazete’nin görüşlerine başvurduğu toplum temsilcileri, seçim sürecinin gerginliğine dikkat çektiler.

CHP İngiltere Birliği Başkanı Baki Düzgün

CHP İngiltere Birliği Başkanı Baki Düzgün

‘HALKIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU İKTİDARA MUHALİF’

CHP İngiltere Birliği Başkanı Baki Düzgün, seçim sonuçlarını şaşırıtcı ve beklenmedik bulduğunu belirtirken, seçimlerde usulsüzlüklerin yapıldığına inandığını kaydetti. “Her zaman olduğu gibi AKP yine elektrik kesmeler, önceden bastırılmış hazır oy pusulaları, CHP’nin oylarının yakılması gibi yöntemlere başvurmuştur” diyen Düzgün, seçimlerde CHP’nin arzu ettikleri oy oranına ulaşamadığına işaret ederek şunları söyledi: “ AKP Türkiye genelinde en az %5 oranında 2 milyon oya karşılık gelen bir oy kaybına uğramıştır. Yerel seçimlerde ne oy alırsa alsınlar, ucu hükümete ve başbakana uzanan yolsuzluk iddialarında aklanmamıştır. Tam tersine halkımızın %57’si AKP’ye muhalefet etmeye devam etmektedir. Türkiye önümüzdeki dönemde demokrasi ve özgürlükler adına daha karanlık bir döneme girecektir. Bu karanlıktan aydınlığa çıkışın partisi olan sosyal demokrat CHP’dir. İngiltere’de çalışmalarımıza hiç ara vermeden yurttaşlarımıza CHP’yi ve partimizin politikalarını anlatmaya devam edeceğiz.”

Avrupa Türk Demokratlar Birliği UK Başkanı Muttalip Ünlüer

Avrupa Türk Demokratlar Birliği UK Başkanı Muttalip Ünlüer

‘HÜKÜMETE YÖNELİK SUÇLAMALAR BERTARAF EDİLDİ’

Avrupa çapında AK Parti’yi destekleyen Avrupa Türk Demokratlar Birliği UK başkanı Muttalip Ünlüer ise, yerel seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, sonuçların hükümete yönelik her türlü eleştiri ve tepkileri bertaraf ettiğini savundu. Ünlüer yazılı açıklamasında “Bizzat izlediğimiz seçim sürecinde ve sonrasında, büyük milletin basiretine şahitlik ettik. Türk milleti, kendi iradesinin üstünde hiç bir güç ve dayatmayı kabul etmeyeceğini verdiği oylarla adeta bütün dünyaya haykırdı. İflah olmaz müzmin muhalefet ve perde gerisinde saklanan ve Müslüman Türk milletine ihanet içerisinde olan ‘paralel yapıya’ya da en keskin cevabı yine millet oylarıyla verdi” ifadelerine yer verdi. Ünlüer, yerel seçim sonuçlarının halkın iradesinin de istikrardan yana olduğunu gösterdiğini de söyledi.

Day-Mer yöneticisi Ahmet Sezgin

Day-Mer yöneticisi Ahmet Sezgin

‘KUTUPLAŞMA VE ALTERNATİFSİZLİK ETKİLİ OLDU’

Seçim öncesi yayınladıkları bir açıklama ile Halkların Demokratik Kongresi’ne destek çağrısında bulunan dernekler arasında bulunan Day-Mer yöneticisi Ahmet Sezgin de gazetemize yaptığı açıklamada, seçmenlerin seçim süresinde yaratılan kutuplaşmanın etkisi altında oy kullandığına dikkat çekti. “AKP gitsin de ne olursa olsun” propagandasının, vatandaşlar üzerinde bir baskı yarattığını kaydeden Sezgin, “ İnsanlar Türkiye’nin temel sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerilerinden çok yaratılan kamplaşmanın etkisi ile sandık başına gittiler” derken değerlendirmesini şöyle devam etti: “ 17 Aralık yolsuzluk süreci ile birlikte yerel seçimlerde sürpriz sonuçlar alınacağı yönünde bir beklenti oluştu. Ancak mevcut hükümete muhalefet edecek bir siyaset anlayışı ve alternatif geliştirilemedi. Türkiye temel sorunlarından çok, iktidarın ve yaratılan gerginliğin belirlediği argümanlarla seçime gitti. Böyle bir atmosferde çok ciddi siyasal değişiklikler beklenemezdi. Buna karşın, genel seçimlerle kıyaslandığında AKP’nin oy oranındaki düşüş, mevcut iktidarın daralmasına yol açacak bir durumdur.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.