kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.845
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
14°C
LONDRA
14°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Salı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Referandumda hayır bağımsızlara evet

29 Haziran’da sandığa giden Kıbrıslı Türkler anayasa değişikliğine ‘hayır’ derken 7 belediyede ‘bağımsız’ adaylar belediye başkanlıklarını kazandı.

Referandumda hayır  bağımsızlara evet
30.06.2014
0
A+
A-

kktc secimler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları dün belediye yöneticilerini seçmek ve Anayasa değişikliği için yapılan referandumda oy kullanmak için sandık başına gitti.  Yerel seçimlerde 28 belediye başkanlığının 14’ünü iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) kazanırken, anayasa değişikliğine ‘hayır’ kararı çıktı. KKTC Yüksek Seçim Kurulu, oy kullanan vatandaşların yüzde 62’sinin, temel hak ve özgürlüklerin keyfi biçimde sınırlanamaması,  kamu görevlilerinin siyaset yapabilmesi, yasama dokunulmazlığının daraltılması, çocuk haklarının Anayasa güvencesi altına alınması gibi değişikliklere onay vermediğini duyurdu. Söz konusu değişiklikler mecliste grubu bulunan 4 partinin uzlaşmasıyla düzenlenmişti.

KKTC'de seçmenler Anaysa değişikliğini desteklemezken 16 belediyede başkanlar değişti.

KKTC’de seçmenler Anayasa değişikliğini desteklemezken 16 belediyede başkanlar değişti.

16 BELEDİYE BAŞKANI DEĞİŞTİ
KKTC’de yapılan yerel seçimlerden de sürpriz sonuçlar çıktı. İktidarın büyük ortağı CTP belediyelerin yarısını alırken Lefkoşa, Gazimağosa ve Girne gibi önemli belediyeleri kaybetti. Nisan 2013’teki ara seçimle görev değişimi yaşanan Lefkoşa’da 14 ay sonra yeniden görev değişimi olurken, CTP-BG’li Kadri Fellahoğlu, koltuğunu Mehmet Harmancı’ya kaptırdı.  Harmancı seçimlere TDP, BKP ve Baraka Kültür Merkezi’nin desteği ile girdi.
1994’ten beri Gazimağusa Belediye Başkanlığı yapan Oktay Kayalp seçimi, UBP ve DP-UG’nin desteklediği bağımsız belediye başkan adayı, eski milletvekillerinden İsmail Arter’e karşı kaybetti.
Yine 1994 ylından bu yana Girne Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Sümer Aygın da, bağımsız bir adaya mağlup olmaktan kurtulamadı.  Geçen seçimlerde UBP’den aday olan ve uzun süre Girne Belediyesi Müdürü olarak görev yapan bağımsız aday Nidai Güngördü Girne’nin yeni belediye başkanı oldu.
Lefke’nin 1990’dan beri değişmeyen belediye başkanı Mehmet Zafer de sandıktan çıkamayan isimler arasında yer aldı. Bu bölgede belediye başkanlığını kazanan CTP-BG’nin adayı Aziz Kaya, UBP’li Mehmet Zafer’in 24 yıllık iktidarına son verdi.
UBP’nin kaybettiği bir diğer seçim bölgesi de Dipkarpaz Belediyesi oldu. UBP adayı Mehmet Demirci koltuğunu CTP-BG adayı Suphi Coşkun’a karşı koruyamazken  Büyükkonuk’ta da UBP’li Sezai Sezen’i mağlup eden CTP-BG adayı ve Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’nun oğlu olan Ahmet Sennaroğlu belediye başkanı seçildi.
20 yıldır belediye başkanının değişmediği İskele’de sürpriz yaşanan bölgelerden birisi oldu. UBP adayı Halil İbrahim Orun ile DP adayı Hüseyin Avkıran Alanlı arasında geçmesi beklenen seçimde sevinen taraf, bağımsız aday Hasan Sadıkoğlu oldu. Kıbrıs basınında Sadıkoğlu’nun Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından desteklendiği ileri sürülmüştü.
Seçim sonuçları ile 14 belediyeyi kontrol altında tutan CTP’nin ardından  Ulusal Birlik Partisi 5, hükümet ortağı Demokrat Parti ile Toplumcu Demokrasi Partisi 1’er belediye kazanırken 7 bölgede de bağımsız adaylar belediye başkanı seçildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.