kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3119
EURO
35,0621
STERLIN
40,7780
BITCOIN
$70.532
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Rumları hayal kırıklığına uğrattı

Rumların hafta başında KKTC’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajlarına tepkileri devam ediyor.

Rumları hayal kırıklığına uğrattı
04.09.2014
0
A+
A-

erdogan eroglu 2Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk resmi yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gerçekleştirdi.

Erdoğan’ın ziyarette yaptığı değerlendirmeler, Rum tarafında tepkiye neden oldu. Rum lider Nicos Anastasiades, Türkiye’nin iki devletli bir çözüm modeli ısrarından vazgeçeceğini umduğunu söyleyerek, “Türk hükümetinin sorunun çözümünde daha kararlı davranmasını beklerdik. Ancak Ankara, iki devletli Kıbrıs açıklamaları ile barış sürecindeki tavrını değiştiriyor. Bunu söylediğim için üzgünüm ama Erdoğan kendisine güvenen herkesi hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi.

Kıbrıs Rum Hükümeti sözcüsü de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında yaptığı açıklamaları kınarken, İngiliz basınında da, ‘Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından, adada çözüm sürecinin hızlanacağı yönündeki beklentilerin boş çıktığı’ türü yorumlara yer verildi.

Öte yandan Kıbrıs Rum lideri Anastasiades, Tayyip Erdoğan’a bir kutlama mesajı gönderdiğini de kaydetti. Erdoğan’ın aldığını kabul etmediği mektubun iki paragraftan oluştuğunu belirten Rum lider, Erdoğan’ın seçilmesinden dolayı kutlarken, çözüm sürecine daha güçlü katkı beklediğini vurguluyor.

erdogan kktc 3“RUMLAR SÜRECİ MAHVETTİ”

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, beraberinde eşi Emine Erdoğan ve kızı ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bulunduğu heyetle geldiği adada,  Kıbrıs sorunu konusunda önemli mesajlar vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan havaalanı çıkışında yoğun sevgi gösterileri ile kendisini karşılayan vatandaşlara şunları söylemişti:

“ Şunu bilmenizi istiyorum, hiç bir zaman Kuzey Kıbrıs’ı unutmamız söz konusu olamaz. İki ay içerisinde, Türkiye’den denizin altından Kuzey Kıbrıs’a su ulaştırılacak. Artık barajlar zaten tamam, o iş bitti. Yine denizin altından elektrik de inşallah buraya ulaşmış olacak. Ve burada yine böyle ara sıra kesinti filan diye bir şey inşallah olmayacak. Ve şunu da söyleyeyim, Güney Kıbrıs’ın da ihtiyacı olduğu zaman, bizim bu attığımız adımlardan, onlar inanıyorum ki barışın mesajını alacaklardır. Tabii burada arzumuz şudur: Özellikle garantör ülkeler olarak, Türkiye nasıl görevini yapıyorsa, aynı şekilde Yunanistan’ın da bu görevi yapmasıdır. Eğer bu görevler yerine getirilirse, inanıyorum ki çok kısa bir zamanda Kıbrıs sorunu hal yoluna girmiş olur.”

Daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ikili bir görüşme gerçekleştiren Tayyip Erdoğan, toplantının ardından Eroğlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Kıbrıs’ta adil kapsayıcı bir çözümden yana olduklarını kaydeden Erdoğan, “ Müzakerelere başladık. İsviçre’de istedik dumanı çıkartalım. O gün zorla referandum kararı çıktı. KKTC onuruna düşeni yaptı. Güney Kıbrıs aynı yanlışı yaptı. Oradaki çalışmalarımızı mahvetti.

AB orada aynen şunu söylemişti “Biz bu noktada KKTC’nin gösterdiği referandum kararının yanında olacağız” demişti. Ama sözlerinde durmadılar. Bu arada Güney Kıbrıs’ı AB’ye aldılar. Bu bir siyasi karardır. Güney Kıbrıs AB müktesabatına uygun değildir diye itiraflarda bulundular” dedi.
erdogan kktc 2

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.