kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4639
EURO
34,7103
STERLIN
40,4759
BITCOIN
$63.902
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Kobane savaşı kaybetmememiz gereken bir mücadele

Londra Gazete için özel olarak kaleme aldığı köşe yazısında Tottenham milletvekili David Lammy, Kürt mücadelesinin Kobane’yi savunmak kadar özgürlük, laiklik ve hoşgorünün de savunulması olduğunu ifade etti.

Kobane savaşı kaybetmememiz gereken bir mücadele
lammyLondra Gazete için özel olarak kaleme aldığı köşe yazısında, Tottenham milletvekili David Lammy, Kürt mücadelesinin Kobane’yi savunmak kadar özgürlük, laiklik ve hoşgörünün de savunulması olduğunu ifade etti.

Kobane Savaşı şiddetini kaybetmeden devam ediyor. Bugüne kadar bine yakın savaşçı öldürüldü ve şehir sürekli saldırı altında. Bu savaşın ne zaman ve nasıl biteceği sorusu da önemini arttırıyor.

Haberlere güvenilecek olursa Kobane’de IS militanlarının ilerleyişi şimdilik durduruldu. Ancak bu uzun bir savaş. Dünya IS belasından kurtulana dek vazgeçmemeliyiz. Bu farklı aktörlerden talep edilmesi gereken bir taahhüt olmalı.

NATO üyesi olarak Türkiye, birliğin IS’e karşı savaşında kesinlikle yer almalı. NATO, bölgeyi kontrolü altına almaya çalışan IS’e ve onun Orta Doğu’ya yaymaya çalıştığı acımasız ve barbar bir inanç sistemine karşı savaşıyor.

Türk tanklarının Kobane’den bir kaç mil uzaklıkta boş boş durduğunu gösteren fotoğraflar, Erdoğan hükümetinin bu konuda gereken iradeyi göstermediği izlenimini veriyor. Türkiye IS’e karşı mücadelede önemli bir bölgede konuşlanmış bir noktada ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ülkesini, IS’e karşı savaşında NATO müttefiklerini destekleme konusunda daha etkili bir pozisyona taşıması gerekiyor.

kobane tanks

Bu herkesin ilgilendiren bir durum. Türkiye, sınırlarındaki cihatçı grupların yarattığı ve hepimizi kapsayan bu tehlike karşısında daha sorumlu davranması gerekir.

Türk Hükümeti doğru bir tavır değişikliğine giderek, Peşmergelerin Suriye’ye geçişine izin verdi ancak bunun sadece Irak’tan gelen Kürt desteği ile sınırlı kalması doğru değil. Erdoğan yönetimi IS’e karşı mücadelede daha etkili olabilir ve bunun sağlanması için ısrarımızı sürdürmeliyiz.

Amerika’nın havadan müdahaleleri Kürt güçlerinin IS’e karşı avantaj elde etmesine yardımcı olduğu görülüyor. Bu yüzden ben ve Parlamento’daki milletvekili arkadaşlarım, Irak’ta IS’e karşı müdahaleyi destekledik.  Batı’nın bu yönde müdahalesinin ihtiyaç olduğu ortada.

Britanya Parlamentosu bu aşamada, Suriye’de IS’e karşı bir müdahale konusunda hükümeti henüz yetkilendirmedi. Başbakan bu tür bir müdahalenin gerekli olduğuna inandığında,  bu talebi meclise taşımalı ve bunun bölgeye nasıl bir katkısı olacağını açıkça ortaya koymalı. Bu noktada Irak’a yönelik müdahalelerin özenle ve belirlenmiş hedeflere yönelik olduğundan emin olunmalı. Öte yandan Peşmergeler’e yapılan askeri ve mühimmat desteğinin de devam etmesi gerekiyor.

Kobane Savaşı sadece bir bölgenin kontrolünün ele geçirilmesi için yapılan bir savaş olarak tanımlanamaz. Bu IS için ideolojik bir savaş. Sözcüleri sadece Kobane’nin kontrolünü ele geçirmek için değil, Kürtlerin laik anlayışına karşı da savaştıklarını vurguluyor. Bu bağlamda, Kürt güçlerinin mücadelesi Kobane’yi savunmak kadar özgürlük, laiklik ve hoşgorünün de savunulması içindir. Bu açıdan kaybetmememiz gereken bir savaş sürdürülüyor.

Ayrıca bölgede askeri olduğu kadar insani bir kriz de mevcuttur. Uluslararası toplum, Kobane’deki ve diğer bölgelerde IS saldırıları altındaki sivillere ilaç ve gıda başta olmak üzere gereken yardımları ulaştırmalıdır. Bu konuda İngiltere’nin üzerine düşen sorumlulukları tam olarak yerine getirmesi için Dışişleri Bakanlığı nezdindeki lobi çalışmalarımı sürdürmeye kararlıyım.

Mecliste temsil ettiğim Tottenham’da yaşayanlar, Kobane’de süren şiddetli ve kanlı çatışmaları büyük bir kaygıyla izliyorlar. Bu sınır kasabasında süren acımasız savaş, IS’e karşı yek vücut ve bir arada mücadele etmemiz gerektiğini bir kez daha göstermiştir.

Yorumlar

  1. serhad says:

    kobane dusmeyecek dusurmeyeceğiz nokta