kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5771
EURO
34,7943
STERLIN
40,3863
BITCOIN
$64.345
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

HDP’ye linç kampanyası

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CEFTUS’un davetlisi olarak geldiği Londra’da İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen bir toplantıya katıldı.

HDP’ye linç kampanyası
21.11.2014
0
A+
A-

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin davetlisi olarak geldiği Londra’da İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen bir toplantıya katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin davetlisi olarak geldiği Londra’da İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen bir toplantıya katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin(CEFTUS) davetlisi olarak geldiği Londra’da İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen bir toplantıya katıldı. Kürkçü, Leeds Milletvekili Fabian Hamilton’un ev sahipliği yaptığı toplantıda ‘Kobane direnişi ve Türkiye’deki barış süreci’nin geleceği’ konulu bir konuşma yaptı. Toplantının moderatörlüğünü, ana Muhalefet Partisi İşçi Partisi’nin lideri Ed Miliband’ın Parlamento Özel Sekreteri ve Caerphilly bölgesi milletvekili Wayne David üstlendi. Ertuğrul Kürkçü kalabalık bir dinleyici grubu tarafından takip edilen konuşmasına, son zamanlarda Türkiye’de Kürt sorununun, bir süredir PKK lideri Öcalan, KCK, HDP ve Hükümet arasında yürütülen müzakereler ile Kobane’de yaşanan direnişi kapsayan iki temel gelişmeye endekslendiğini söyleyerek başladı. HDP-İmralı ve Hükümet arasında yürütülen yaklaşık bir aydır hükümet tarafından askıya alınan görüşmelerin Pazartesi günü yapılan bir görüşme ile yeniden başladığını hatırlatan Kürkçü, görüşmelerdeki kesintiye 6 Ekim’de Türkiye genelinde yapılan Kobane protestoların gerekçe gösterildiğini kaydetti. Türkiye Kürtleri ve sol grupların, Kobane Halk Meclisi’nin çağrısına yanıt olarak, ISIS’in kuşatması altında bulunan bölge ile dayanışmak için geniş çaplı protesto gösterileri düzenlediğine işaret eden Kürkçü şunları söyledi: “Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Eylül ayında aldığı 2178 sayılı kararı kapsamında Kobane’nin savunulması için destek vermekte isteksiz davrandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kentin düşmesi yönündeki eğilimi ve hava operasyonlarının etkisiz kalması üzerine on binlerce insan Türkiye’de sokaklara çıktı. Türk hükümetinin bu gösterilere yanıtı ölümcül oldu; Kürt kökenli en az 50 vatandaş hayatını kaybetti. Bunların önemli bir bölümü güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. 10 dolayında vatandaş, ISIS destekçileri ile PKK sempatizanları arasında yaşanan olaylarda, bazıları da linç edilerek öldürüldü. “Bu olaylar, halk gösterileri sırasında karşılaştığımız, son 10 yılda en ağır sonuçlara yol açan bir süreç oldu. Müzakere süreci için de bir kırılma noktasına yol açtı. Partimizin bu olayların araştırılması için bir meclis komisyonu kurulması önerisi AKP ve aşırı milliyetçi MHP’nin oyları ile reddedildi. Bunun yerine, hükümeti destekleyen medya kuruluşları, HDP’ye yönelik bir kampanya başlattılar. Ülke genelinde parti çalışanlarını ve üyelerini hedef alan saldırılara yol açan bu kampanya, kısa bir süre önce, parti merkezinin bulunduğu Ankara’da, bir üst düzey yöneticimize yönelik bıçaklı saldırıyı körükledi.”

KÜRT SORUNU VE KOBANE AYRI DEĞERLENDİRİLEMEZ

Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu gibi yetkililer dahil olmak üzere hükümetin Türkiye’nin Kürt sorunu ve Kobane arasında bir bağlantı bulunmadığı tezini ileri sürdüğüne dikkat çeken Ertuğrul Kürkçü, bu bakış açısının Kürtler açısından doğru olmadığını söyledi. Kürtlerin, Birinci Dünya Savaşı sonrası son halini alan sınırlar ile dört ayrı devlete dağıldıklarını belirten Kürkçü, buna karşın KCK ve Öcalan’ın Kürtler ve Kürdistan’ın ayrı değerlendirelemeyeceği tezini savunduklarını vurguladı. Kürkçü, “Türkiye’deki Kürtler, Kürtlerin yaşadıkları herhangi bir bölgede barış olmadan, barış süreci yürütmezler” dedi. HDP Milletvekili, geçen yıl Öcalan’ın çağrısı üzerine PKK’lıların Türkiye’den çekilerek Kandil’e gittiklerini hatırlatarak, bunun barış süreci için Türkiye’ye büyük bir şans vermesinin yanısıra, Kürdistan’ın bir bölgesinden diğerine geniş bir manevra kabiliyeti olduğunu gösterdiğini kaydetti. Bu durumun ISIS’in Şengal bölgesini işgali sonrası daha net biçimde ortaya çıktığını belirten Kürkçü, PKK’nın, katliama ve tecavüzlere maruz bırakılan Ezidileri, mahsur kaldıkları bölgelerden tahliye ettiğini ve Kobane’ye saldıran ISIS’e karşı destek verdiğini ifade etti.

Kürkçü, Caerphilly bölgesi milletvekili Wayne David’in moderatörlük yaptığı toplantıda barış süreci ve Kobane’deki gelişmeleri değerlendirdi.

Kürkçü, Caerphilly bölgesi milletvekili Wayne David’in moderatörlük yaptığı toplantıda barış süreci ve Kobane’deki gelişmeleri değerlendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.