kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5624
EURO
34,8989
STERLIN
40,5502
BITCOIN
$66.581
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Türkçe sınavları henüz kurtaramadık

Seçim kampanyasında garanti vermesine rağmen hükümetten Türkçe GCSE ve A level konusunda henüz bir adım atılmadı.

Türkçe sınavları henüz kurtaramadık
02.07.2015
0
A+
A-
 Seçim kampanyasında garanti vermesine rağmen hükümetten Türkçe GCSE ve A level konusunda henüz bir adım atılmadı.
Karar uygulanırsa Türkçe sınavlar 2017'den itibaren kaldırılcak.

Karar uygulanırsa Türkçe sınavlar 2017’den itibaren kaldırılcak.

Save our exams TREğitimciler, yapılan tüm beyanlara rağmen Türkçe GCSE ve A level sınavlarını kaldırma kararının hükümet tarafından henüz geri çevrilmediğini uyardı.

Toplumlarımıza mensup lise öğrencilerin yaygın olarak okudukları Türkçe GCSE ve A level konuları, sınav hazırlama kurulu OCR’ın aldığı karar doğrultusunda 2017’den itibaren kaldırılacak.

Britanya’daki seçim kampanyasında Muhafazakar Parti Türkçe sınavları hakkında “garanti altına alacağız” vaadine bulunmuştu. Ancak Eğitim Bakan Yardımcısı Nick Gibb’in bu hafta parlamentoda kullandığı ifadeler, hükümetin bu sözünden geri dönebileceğine işaret etti.

Eğitim Konsorsiyumu üyesi Ali Uysal, krize bir çözüm bulunamamasının kendisini endişelendirdiğini söyledi.

“Biz Türkçe sınavları çocuklarımıza üniversite eğitim yolunu açabilmek için istiyoruz, ama vakit gittikçe daralıyor” diyen Uysal, eğitimcilerin normal şartlarda 2017 için şimdiden sınav hazırlığı yapıyor olmaları gerektiğini söyledi.

KAMPANYA DEVAM EDİYOR

Londra Gazete’nin bahar aylarında internette başlattığı imza kampanyasına şimdiye kadar 2 bin 500’ü aşkın kişi destek verdi. Hafta sonlarında hizmet veren Türk okullarında ise şimdiye kadar yüzlerce ıslak imza toplandı.


Kampanyaya destek vermek için tıklayın


Eğitim Konsorsiyumunun başkanı Kelami Dedzade, bütün toplumun duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Dedezade, “Bunun çok ciddi bir olay olarak görülmesini arzu ediyoruz. Toplumumuzdan herkesin milletvekiline birer mektup yazmalarını istiyoruz, çünkü her bir mektup bir oy sayılıyor” dedi.

Hornsey & Wood Green milletvekili Catherine West ise Türkçe derslerinin toplumlarımız için çok önemli olduğunu söyledi.

Hornsey & Wood Green milletvekili Catherine West

Hornsey & Wood Green milletvekili Catherine West

Londra Gazete’ye konuşan West, “Global ticaret ve seyahat açısından insanların iyi düzeyde Türkçe konuşabilmeleri önem arz etmektedir. Dil öğrenimi gören gençlerimizin Türkçe sınavlara girebilmeleri çok önemlidir” dedi.

ÖĞRENCİLERİN İLGİSİ ARTIYOR

Muhalefetteki İşçi Partisi’nin milletvekili olan West, hükümetten en yakın zamanda olumlu bir karar beklediğini sözlerine ekledi.

Türkçe sınavları iptal kararı, GCSE ve A level aday sayısının gittikçe arttığı bir döneme denk geldi.

Haziran 2014’te Türkçe A level aday sayısı 618 iken, bu rakamın 2015’te 644’e yükseldiği bildirildi. 2014’te 1,675 adayın girdiği Türkçe GCSE sınavlarına ise bu sene 1,717 aday katıldı.

GARANTİ VERDİ AMA…

Londra Gazete’nin başlattığı kampanyaya cevaben Britanya’nın iki büyük partisi, Türkçe GCSE ve A level sınavlarını garanti altına aldıklarını beyan etmişlerdi.

Eğitim Bakanı Nicky Morgan, sınav kurullarına yazdığı mektupta, Türkçe dâhil bütün dil sınavların geleceğini garanti altına alacağını söylemişti.

Morgan seçim kampanyası sırasında yazdığı mektupta, “Sınav hazırlama kurullarının ve Ofqual’ın herhangi bir harekette bulunmamaları halinde, yeni hükümetin ilk ayında derhal bu sınavların geleceğini güvence altına almaya yönelik bir soruşturma başlatacağız” ifadelerini kullanmış.

…ŞİMDİLİK GELİŞME YOK

Ancak Pazartesi günü parlamentoda bir soru önergesini cevaplayan bakan yardımcısı Nick Gibb, “azınlık dillerde en geniş yelpazede sınavları devam ettirmek istiyoruz” dedi fakat “garanti” kelimesini kullanmaktan kaçındı.

Londra Gazete’nin ulaştığı Eğitim Bakanlığı sözcüsü, “Azınlık dillerde sınavların devam edebilmesi için sınav hazırlama kurullarıyla çalışmalarımız devam etmektedir.

“Reformlarımız kurulları Türkçe dahil hiçbir dersi – kaliteli, zorlayıcı ve akademik bakımdan üstün olmaları koşuluyla – ders olarak sunmalarını önlememektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.