kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5998
EURO
34,8050
STERLIN
40,6430
BITCOIN
$65.031
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
şiddetli yağmur
10°C
LONDRA
10°C
şiddetli yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Medeniyetler İçin Yeni Bir Bakış Açısı

CEFTUS, Türkiye’nin önemli entellektüellerinden Başbakan Başmüşaviri , Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın konuşmacı olduğu bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Medeniyetler İçin Yeni Bir Bakış Açısı
03.07.2015
0
A+
A-

 

DSC_3650

Londra merkezli Türkiye Araştırmalar Merkezi CEFTUS, Türkiye’nin önemli entellektüellerinden Başbakan Başmüşaviri , BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı ve İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Merkezi Başkanı  Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın konuşmacı olduğu bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

DSC_3585

İngiliz Parlamentosu Lordlar Kamarası’nda gerçekleşen ve Lord Sheikh’in ev sahipliğini yaptığı, Lord Temple-Morris’in Başkanlığını yaptığı “Yeni Dünya: Medeniyetler İçin Yeni Bir Bakış Açısı” konulu toplantıya İngiliz parlamenterlerin yanı sıra pek çok farklı kesimin de ilgisi yoğundu. Konuşmasında küresel barışa karşı yükselen küresel tehditlere çözüm olarak İslam’ın rolüne değinen Karlığa, aynı zamanda tarihsel ve günümüzdeki siyasal ve sosyal gelişmeleri de göz önünde bulundurarak Türkiye’deki din-devlet ilişkisini de değerlendirdi.

DSC_3519DSC_3545DSC_3539DSC_5018

 ÇATIŞAN MEDENİYETLER YERİNE MEDENİYETLER İTTİFAKI

Günümüzdeki küresel krizin en önemli nedeninin modern dünya tasarımı ve çağdaş uygarlık konsepti olduğuna değinen Bekir Karlığa, her türlü manevi değeri dışlayan materyalist anlayışın emperyalist Batı hegemonyası ile birleşerek Avrupa Merkezci (Eurocentrism) anlayışını yaygınlaştırdığını belirtti. İslam’ın “barış” anlamına gelen Arapça “silm” kelimesinden türediğini ve aynı zamandaİslam’ın barış ve hoşgörü ilkeleri üzerine kurulduğunu bellirten Karlığa, yeni dünyada Doğu ve Batı medeniyetlerini çatışan iki olgu olarak görmek yerine, bunların birbirini tamamlayarak ilerlemesi gerektiğine dikkat çekti.

YARALI DA OLSA DEMOKRASİYİ DEVAM ETTİREBİLİYORUZ

Ortadoğu ve bölgenin şartları da değerlendirilecek olursa Türkiye’nin demokrasi algısı ve pratiğinin uygulamada çok daha ileride olduğunu söyleyen Karlığa, soru cevap kısmında dinleyicilerden Türkiye’de otoriter bir demokrasinin olduğu üzerine yapılan bir değerlendirmenin ardından, “Son seçimlerde Kürtler’in bugün %10’dan fazla oy almasının sebebi ve 15-20 sene önce inkâr edilen Kürt halkının varlığı bugünkü demokratik ortamdaki ifade serbestisidir.” dedi. Karlığa bununla birlikte Türk ve Kürt halklarının bir medeniyet birikimine sahip olduklarını ve “Bu sayede yaralı da olsa demokrasiyi devam ettirebiliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

 İŞİD’İN NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL!

Katılımcılar arasından İŞİD ile ilgili gelen bir soru üzerine Karlığa, “Türkiye ile IŞİD arasında bağlantı kurulmaya çalışılıyor. Halbuki Türkiye ile İŞİD arasında hiçbir bağlantı yoktur.  IŞİD’in ne olduğu belli değil!” dedi.
Konuşmasının sonunda Türkiye’de farklı ırktan, farklı dilden, farklı din ve mezheplere mensup insanların uzun asırlar boyunca barış içinde birlikte yaşama tecrübesine sahip olduklarını ve Türkiye’nin İslam ve demokrasiyi birleştiren, Avrupa Birliği ile bütünleşmek için çaba harcayan ve sosyal hukuk devleti ilkelerini hayata geçirmeye çalışan örnek bir ülke olduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.