kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3130
EURO
35,0793
STERLIN
40,9385
BITCOIN
$70.707
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Onur Yürüyüşü Londra ve İstanbul’da farklıydı

Britanya sokaklarında gökkuşağı bayrakları ile balonlar, Türkiye’de ise TOMA ve Çevik Kuvvet vardı

Onur Yürüyüşü Londra ve İstanbul’da farklıydı
03.07.2015
0
A+
A-

 

londra-1

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Onur Yürüyüşü binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bu yıl eşcinsellerin haklarının ilerletilmesine katkıda bulunanları anmak için “kahramanlar” temasıyla yapılan yürüyüş için güzergâh gökkuşağı bayrakları ve balonlarla donatıldı.

Organizatörler, yürüyüşe 260 kadar gruptan yaklaşık 30.000 kişinin katıldığını, bunun Londra’da şimdiye kadar düzenlenen en büyük LGBTi (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans, İnterseks) yürüyüşü olduğunu dile getirdiler.

londra-2

Yürüyüş Amerika Birleşik Devletleri’nde Yüksek Mahkeme’nin eşcinsel evliliğin hukuki bir hak olduğuna hükmetmesinden bir gün sonra yapılması ise dikkat çekti.

Onur Yürüyüşü’ne ünlü İngiliz matematik bilimci Alan Turing’in ailesi de katıldı. Modern bilgisayarların öncüsü kabul edilen ve 2’nci Dünya Savaşı’nda Nazilerin şifrelerini kıran Turing, eşcinselliğin yasak olduğu 1952’de bir erkekle ilişkisi olduğunu açıklayınca yargılanmış ve iğneyle kısırlaştırılmıştı. Alan Turing iki yıl sonra öldü. Turing’in intihar ettiğine inanılıyor.

Dönemin Başbakanı Gordon Brown, ölümünden 50 yıl sonra Turing’in maruz kaldığı muamele nedeniyle özür dilemişti. 2013’te de Turing için kraliyet affı çıkarılmıştı.

istanbul-2

İSTİKLAL’DE GERGİNLİK

Londra ve dünyanın pek çok ülkesinde Onur Yürüyüşü festival havasında geçerken, İstanbul İstiklal Caddesi’nde toplanan LGBTi’li gruplara polis müdahale etti.

LGBTİ Onur Haftası kapsamında çeşitli gruplar Taksim Meydanı’ndan başlayarak İstiklal Caddesi boyunca yapılacak kapanış yürüyüşü için Türkiye saatiyle 17.00’de buluşma çağrısı yaptı. Daha önceki senelerde izin verilen yürüyüşe katılmak için Taksim’e gelenler, olağanüstü polis önlemiyle karşılaştı.

Alınan önlemlere rağmen kalabalık bir grup İstiklal Caddesi Mis Sokak girişinde toplandı. Taksim yönüne gitmek isteyen grubun önü TOMA ve Çevik Kuvvet polislerince kesildi. Polis sık sık megafonla ‘Yapılmak istenen yürüyüşe İstanbul Valiliği’nce izin verilmediğini’ anons etti.

Bu arada HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Beyza Üstün ve Sezai Temelli ile CHP’li Mahmut Tanal, polis barikatı önünde zincir oluşturarak, müdahaleye engel olmaya çalıştı.

TURKEY-HOMOSEXUALITY-RIGHTS-GAY -PARADE-DEMO

TOMA’LI MÜDAHALE

Grup, daha sonra Tünel Meydanı’na doğru yeniden yürüyüşe geçti. Kalabalığın büyük bölümü burada dağılırken, İstiklal Caddesi üzerinde yürümek isteyen küçük gruplara polis biber gazı ve TOMA ile tazyikli su sıkarak müdahale etti.

Yaşanan olaylarla ilgili açıklamada bulunan İstanbul Valiliği “Provokasyona açık olması nedeniyle, toplanan gruplar ikaz edilmiş fakat eyleme devam edilmesi üzerine güvenlik güçlerimiz tarafından kanunların verdiği yetki dâhilinde orantılılık ilkesine özen göstermek suretiyle müdahalede bulunularak dağıtılmıştır” denildi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.