kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.987
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Osmanlı operası ‘Leblebici Horhor Ağa’ 140. yılında Londra’da sahnelendi

‘Leblebici Horhor Ağa’ opereti, genel sanat yönetmenliğini Mehmet Ergen’in yaptığı Dalston’da bulunan Arcola Tiyatrosu’nda 140. yılında sahnelendi.

Osmanlı operası ‘Leblebici Horhor Ağa’ 140. yılında Londra’da sahnelendi
18.08.2015
0
A+
A-

 

leblebicihorhoraga2

 

İlk kez 1875 yılında Osmanlı Operası tarafından sahneye konulan ‘Leblebici Horhor Ağa’ opereti, genel sanat yönetmenliğini Mehmet Ergen’in yaptığı Dalston’da bulunan Arcola Tiyatrosu’nda 140. yılında sahnelendi.

leblebicihorhoraga

1923 ve 1934 yıllarında, Muhsin Ertuğrul ve Nâzım Hikmet tarafından filmi çekilen operet, Dikran Çuhacıyan tarafından bestelendi. 1875’ten bugüne dek değişik biçimlerde sahnelenen operetin, ‘Gariné’ adlı yönetmen Gerald Papasian adaptasyonu,  14 – 15 Ağustos tarihlerinde Londralı seyirci ile buluştu,

Arcola Tiyatro’daki müzikalin “Garine” isimli adaptasyonunu gerçekleştiren yönetmen Gerald Papasian, Ermenistan’da tarih eğitimi alırken, Osmanlı tarihine ilgi duyduğunu belirterek, İstanbul’un tarihiyle Ermeni tarihi arasında bir bağ olduğunu söyledi.

Fransa’da yaşamını sürdüren Papasian, oyunun ortaya çıkışına ilişkin, “Bu operet ve müzikleri harika ancak Ermenistan ve Türkiye’de kimse tarafından farkedilmediği ve unutulduğu için üzüldüm. Yeniden hayata geçirmek istediğimi Fransa’daki arkadaşlarımla paylaştım ve Fransızca’ya çevirmeye karar verdik” diye konuştu.

TÜRKİYE’DEN ÖNCE İNGİLTERE’DE SAHNELENDİ

Gerald Papasian, daha önce Paris Theatre of Saint-Maur ve Marsilya Theatre de L’Odeon’da sahnelenen operetin ilk kez İngilizce’ye çevrildiğini ve İngiltere’de ilk kez sahnelendiğini belirtti.

Fransa’da sahnelendiğinde izleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılandığını dile getiren Papasian, “İngilizlerin oyunu sevmesinden mutluluk duydum” dedi.

leblebicihorhoraga3

Yönetmen Papasian, opereti Türkiye’de de sahnelemeyi istediğini de dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bu opereti Türkiye’de görmeyi çok isterdim. 1975’te televizyonda da yayımlanan bu oyunun orjinali Türkçe idi. Eserde çok değişiklik yaptım ancak müziklerine hiç dokunmadım. Bu versiyonu çok seviyorum. Türkiye’ye davet edilirsem, zeki şair ve yazarlarla tanışıp, orjinal hikayeyi değiştirmeden Türkçe’ye adapte etmeyi düşünüyorum. Gerçekten bu çok güzel olurdu. Bunun için sabırsızlanıyorum. Festivallerde İngilizce ya da Fransızca sahnelenebilir ama yerel eserlerin kendi dilinde olması da gerekir.”

Arcola Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen de operetin “Grimeborn Opera Festivali” kapsamında sahnelendiğini belirtti.

Operetin 3 kadına adandığına dikkati çeken Ergen, bu kadınların, Osmanlı’nın ilk profesyonel kadın oyuncusu Arousyak Papazian, Leblebi Horhor Ağa’da Fatime’yi oynayan profesyonel opera sanatçısı Şazik Köylüyan ve ilk Müslüman kadın oyuncu Afife Jale olduğunu kaydetti.

leblebicihorhoraga1

BIRINCISAYFAICINleblebicihorhor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.