kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5877
EURO
34,8539
STERLIN
40,6721
BITCOIN
$64.489
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Avrupa Adalet Divanı: İşe gidip gelmek de mesai

Avrupa Adalet Divanı, çalışanların ilk ve son randevularına gidiş gelişlerinin de mesaiden sayılması gerektiğine hükmetti.

Avrupa Adalet Divanı: İşe gidip gelmek de mesai
13.09.2015
0
A+
A-

 

MESAI

Avrupa Adalet Divanı, belirli bir ofisi olmayan çalışanların ilk ve son randevularına gidiş gelişlerinin de mesaiden sayılması gerektiğine hükmetti.

Birçok işveren daha önce bu süreyi mesai saatine dahil etmiyordu.

Bu karar örneğin bakıcılar, doğalgaz teknisyenleri ya da satış temsilcilerini istihdam eden şirketlerin AB’nin mesai kurallarına aykırı davrandığı anlamına geliyor.

BBC Hukuk Muhabiri Clive Coleman kararın “büyük etkisi olacağını” söylüyor.

Colmean “İşverenler çalışanların mesai düzenini, ilk ve son randevuları evlerine yakın olacak şekilde değiştirmek zorunda kalabilir” diyor.

AB ÇALIŞMA DİREKTİFİNE AYKIRI

Adalet Divanı kararın AB’nin mesai saatleri direktifleri uyarınca çalışanların sağlık ve güvenliği için alındığını belirtti.

AB direktifleri işçilerin işverenler tarafından istismarını önlemek için çalışanların kaç saat mesai yapacaklarını, ne kadar ara alabileceklerini ve yıllık izinlerini düzenliyor.

Direktiflerin en önemli amaçlarından biri de AB’de hiçbir çalışanın haftada 48 satten fazla mesai yapmaması.

Konu Adalet Divanı’nın önüne İspanya’da güvenlik sistemleri kuran Tyco adlı bir şirkete açılan davayla geldi. Şirket 2011’de bölge ofislerini kapatınca çalışanlar ilk randevularına gitmek için farklı uzunlukta mesafeler kat etmek zorunda kaldı.

Kararda “Çalışanların işe yolculuklarının evlerinde başlayıp bitmesi, kişisel tercihlerinden değil, işverenin bölge ofislerini kapatmasından kaynaklanıyor. İşveren kararının yükünü işçilerin omuzlarına yüklemek, çalışanlara bir minimum dinlenme süresi veren direktifin öngördüğü gibi işçilerin sağlık ve güvenliklerinin korunmasına aykırı olur. ” denildi. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.