kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4480
EURO
34,7443
STERLIN
40,5371
BITCOIN
$63.683
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Fransız koreograf Rizzo, Türk horonunu Londra’da sergileyecek

Fransız koreograf, yönetmen Christian Rizzo, Türk folkloründen etkilenerek 8 kişilik dans ekibiyle hazırladığı D’apres une histoire vraie (Gerçek Hikayeden Uyarlandı) isimli dans gösterisini sanatseverlerle buluşturacak.

Fransız koreograf Rizzo, Türk horonunu Londra’da sergileyecek
16.11.2015
0
A+
A-

Rizzo1©Mario_Sinistaj

 

Yasemin Bakan

Fransız koreograf, yönetmen Christian Rizzo  16-17 Kasım tarihlerinde Londra’da Islington bölgesinde bulunan Sadler’s Wells isimli gösteri merkezinde Türk folkloründen etkilenerek 8 kişilik dans ekibiyle hazırladığı D’apres une histoire vraie (Gerçek Hikayeden Uyarlandı) isimli dans gösterisini sanatseverlerle buluşturacak. Rizzo, Londra Gazete’nin sorularını yanıtladı.

-Bu dans şovunun hikayesi nedir?

Sadece bir konu yok. Farklı katmanlar arasında bağlantılar var. Bu konuyu tasarladığımda aklımda iki konu vardı. Birincisi, sadece erkek dansçılarla yapacağım bir performans. İkincisi, İstanbul’da 2014 yılında izlediğim Türk folkloründen etkilenerek hazırlayacağım bir performans. Türkiye’de izlediğim folklorden duygusal olarak çok etkilenmiştim. Bende derin etkiler bırakan bu folklorle bağlantı kurarak bir performans tasarladım. Ben şuna inanıyorum, bizler sanatçı olarak iki paralel tarihin rehberliğinde tasarlıyoruz. Ben bu iki ülke tarihine bu performansla bağlanmak istiyorum.

Tasarlarken gördüklerimden, hissettiklerimden, tarihten bir kolaj hazırlıyorum. Toplumumuzun kavramlarını sorgulayan performanslar bunlar. Derinlemesine sorgularken aynı zamanda geliştirip, yükseltiyor.

Christian Rizzo d'apres une histoire vraie © Marc Domage (6) 

-Bu hikayeye neden özellikle Türk folklore uydu?

Bir performans yaratırken, kendi tarihimizden yola çıkıp üstüne kendi anılarımızı koyuyoruz. Folklör dansı kültür yada coğrafyasına bakılmaksızın çok güçlü bir anlatıma sahip. Türk folklorü bunun en iyi örneklerinden. Mesela örnek vermek gerekirse, farklı kültürlerde farklı folklörlerin benzer hareketleri var. Aynı duygu farklı kültürlerde benzer dans hareketleriyle anlatılır. Ve böylelikle Türk, Fransız, Avrupa, Akdeniz, Orta Doğu vb ülkeler o dans hareketinde aynı şeyi hisseder.

 -Özellikle Türkiye’deki hangi bölgenin folkloründen etkilendiniz?

Karadenizin Horon’undan çok etkilendim diyebilirim. Horon’un hareketleri benim hikayemle harika bir uyum içinde. Beni çok duygulandıran bir tarafı var.

-Türk folkloründen etkilendiğiniz başka koreografınız var mı?

D’apres une histoire vraie, Türk folkloründen etkilenen şu anda tek şovum. Ancak bu şovdan edindiğim deneyim, Türk folklorüyle başka şovlar düşünmeme sebep oldu. 21. Yüzyıl dans sanatçıları sadece 20. Yüzyıl dans tarihiyle ilgili şovlar yapma eğilimindeler. Fakat ben daha derin ve antik şovlar düşünüyorum. Londra’daki gösterim bana tarihi ve haritaları tekrar gözden geçirmeme ve yeniden bağlantı kurmama sebep oldu.

Christian Rizzo d'apres une histoire vraie © Marc Domage

-Türkiye’yi ne zaman ziyaret ettiniz?  Sürekli gidiyor musunz?

2004 yılında ilk kez İstanbul’u ziyaret ettim. 3 yıl önce D’apres une histoire vraie şovunu tasarlarken tekrar İstanbul’a gittim. Bu show’da önemli bir yeri olan Kerem Gelebek isimli dansçımla gitmiştim. İstanbul’a tekrar yeni show’umu tasarlamak için tekrar gitmek istiyorum.

İstanbul’a gittiğimde bazı gösteriler ve protestolar vardı. Toplumun güçlü bir politik yapısı olduğunu gördüm. Benim show’umun politik hiçbir tarafı olmadığı halde toplumun bu şekilde biraraya gelmesi performansın d’apres une histoire vraie isimlendirmeme sebep oldu.

Fotoğraf: Mario Sinistaj

Foto: Mark Domage

Christian Rizzo d'apres une histoire vraie © Marc Domage (5)

 

————————————————– 

 

CHRISTIAN RİZZO KİMDİR?

Rizzo3©Mario_Sinistaj

Rizzo, Cannes’da doğdu. Kariyerine bir rock grubu kurarak başlayan Rizzo, aynı zamanda elbise tasarlıyordu. Nice’de Güzel Sanatlar okuduktan sonra dans sanatıyla ilgilenmeye başladı. 90’lardan beri Rizzo’nun dünyadaki önemli sanat ve gösteri merkezlerinde onlarca dans gösterisi sanatseverlerle buluştu.

Biletler için: www.sadlerswells.com/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.