kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5309
EURO
34,9615
STERLIN
40,7479
BITCOIN
$64.661
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Britanya seçimlerinde oy hakkı için son kayıt tarihi 1 Aralık

DAYMER: Seçmen Kütüklerine 1 Aralık’dan önce kayıt yaptırmayana, Britanya’da ne temsil hakkı nede oy kullanma hakkı var.

Britanya seçimlerinde oy hakkı için son kayıt tarihi 1 Aralık
21.11.2015
0
A+
A-

oykullanma

 DAYMER: Seçmen Kütüklerine 1 Aralık’dan önce kayıt yaptırmayana, Britanya’da ne temsil hakkı nede oy kullanma hakkı var.

Türk Kürt Dayanışma Merkezi (DAYMER) mayıs seçimlerinin ardından iktidara tek başına gelen Muhafazakar Parti kütüğe kayıt olma yönteminde değişlikliğe gittiğini, bu değişiklik sonucu 1.9 milyon kişinin seçimler için oy veremeyeceği, yani kayıtlarının düşürüleceği tahmin edildiğini açıkladı.

DAYMER “1 Aralığa kadar tekrar kaydınızı yaptırmazsanız, sizde bir sonraki seçimlerde oy kullanamayacaksınız” diyerek Britanya’da oy hakkı olan vatandaşları uyardı.

pollingst

“BRİTANYA’DA DEMOKRASİ TEHLİKEDE”

DAYMER şu açıklamayı yaptı: “Bağımsız uzmanların daha planlı ve programlı bir şekilde uygulamaya geçilmesini önermesine rağmen, bahsedilen değişikliğe bir yıl öncesine alan hükümetin bu uygulamasının başka bir amacı daha var. 1 Aralığa kadar kayıt olan kişi üzerinden tekrar seçim bölgeleri ve bölgelere düşen milletvekili sayısı belirlenecek. 1 Aralığa kadar kayıtlı olan kişi sayısına göre tekrar belirlenecek olan milletvekili sayısı ve seçim bölgelerinde en fazla temsil edilme kaybı ise işçi ve emekçilerin yaşadığı bölgeler. Özellikle yoksul kesimin olduğu bölgelerde oy kullanma oranının düşüklüğü veya var olan partilerden umudunu kesmesi sonucu oy vermemesini göz önüne alırsak, bu bölgelerdeki insanların yeterince bilgisi olmadığı için tekrar kayıt olması zor görünüyor. Buda bu bölgelere düşen milletvekili sayısının daha da azalacağı, hatta bazı seçim bölgelerin birleştirileceği anlamına geliyor. Sonuç olarak işçi, emekçi, göçmen ve yoksul kesimlerin temsil hakkının ellerinden alınmasının adımları atılmış bulunuyor. Örneğin Hackney’de 43,774 kişinin seçim kütüğünden kaydının silineceği tahmin ediliyor. Genel ülke açısından bu oran 4’de 1’ini oluşturuyor. Yani oy verme yaşında olan her 4 kişiden 1’i bir sonraki seçimlerde oy kullanma hakkı olmayacak. Etnik kökenli toplumların ve özellikle gençlerin ve öğrencilerin en fazla etkilenen kesimler arasında olacağının altı çiziliyor.

Buna dur demek için İngiliz kurum ve kuruluşlardan oluşan kampanya gurupları ‘Demokrasi Krizde’, ‘Demokrasi S.O.S veriyor’ adlı kampanyalar yürütüyorlar. Eğer yapılmamışsa 1 Aralığa kadar kayıt yapmanın önemine değiniyorlar ve bazı bölgelerde kapı kapı dolaşarak kayıt yapıyorlar.

“KAYDINIZI TOPLUM MERKEZİ’NDE YAPTIRABİLİRSİNİZ”

Türk-Kürt kökenli göçmen emekçiler olarak temsil hakkımızın olması, oy kullanma hakkının kullanılması için 1 Aralığa kadar kayıt yaptırmamız önem taşıyor. Şayet evinize kayıt olmanız için form gönderildiğinde doldurmamışsanız 1 Aralık’dan önce doldurup göndermelisiniz. Formu doldurma veya onaylama işlemi internet üzerinden veya telefonla yapılabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.