kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5798
EURO
34,9832
STERLIN
40,6549
BITCOIN
$64.160
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

AB-Türkiye zirvesi

28.11.2015
0
A+
A-

Bugün Brüksel’de çok önemli AB-Türkiye zirvesi gerçekleşiyor. Bu zirvenin hem Türkiye, hem de AB için son derece önemli olduğunu söylemeye gerek yok.

Bugün Brüksel’de çok önemli AB-Türkiye zirvesi gerçekleşiyor. Mülteci krizi yaşamakta olan AB Türkiye ile pazarlık masasına oturuyor. Aslında pazarlık bir süredir devam ediyor. Bu sürecin motoru Almanya Başbakanı Angela Merkel. Bugün Türkiye heyetine Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlık edecek. Zirve, Türkiye ile Rusya arasında devam eden kriz fonunda gerçekleşiyor olsa da bunun zirveyi etkilemesi beklenmiyor. AB, Türkiye ile anlaşmak istiyor. Türkiye sıkı bir pazarlık yürütüyor. Bu zirvenin hem Türkiye, hem de AB için son derece önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Tarafların bir uzlaşmaya varması karşılıklı yarar getirecektir. Dünya bu zirvenin sonuçlarını yakından izleyecek.

AB açısından bu zirvenin önemi mülteci krizine Türkiye aracılığı ile çözüm üretmektir. Yani Türkiye’ye ihtiyaçları var ve kesenin ağzını açmaya hazırlar. Türkiye’ye 3 milyar Euro yardım verilmesinden söz ediliyor. Yarım milyon Euro’yu AB, geriye kalan 2.5 milyar Euro’yu üye ülkelerin vereceği yönünde haberler var. AB, bu mali yardım karşılığında Türkiye’nin mülteci akınını durdurmasını istiyor. Türkiye açısından bu zirvenin önemi uzun zamandır çıkmazda olan AB üyelik sürecini canlandırmak ve mümkün olduğunca daha fazla müzakere faslının açılmasını sağlamaktır. Bilindiği gibi çok uzun zamandan beri Türkiye’nin müzakere fasılları açılmadı. Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 17. faslın Aralık ayı ortasında açılacağını duyurdu. Bozkır, 2016’da 5-6 faslın daha açılabileceğinden söz etti. Belli ki zirve bağlamında Türkiye’de AB üyelik müzakereleri konusunda ciddi beklentiler var. Bakanlıklarda yoğun çalışma yapılıyormuş. Bu beklentiler ne kadar gerçekçi? Fasılları bloke eden Kıbrıslı Rumlar ve Fransa tavır değişikliğine gider mi? Kıbrıslı Rumlar talepleri kabul edilmeden fasılların açılmasını onaylamayacaklarını söylüyorlar. Türkiye’nin üyelik müzakereleri ile ilgili beklentilerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek. Bazı fasıllar açılsa bile Almanya, Fransa gibi ülkelerin Türkiye’nin üyeliğine karşı olduklarını unutmamak gerek. AB’nin içinden geçtiği krizler de göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin AB üyeliği görülebilir gelecekte gerçekleşmeyecek. Türkiye’nin bir diğer beklentisi vatandaşlarının Avrupa’ya daha kolay seyahat edebilmesi. Vize konusunda da sert bir pazarlık yürütülüyor. Volkan Bozkır, Türkiye’yi ilgilendiren diğer konuları şöyle özetledi: “Enerji diyalog mekanizmasına itibar verilmesi, Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi ve Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasıyla ortaya çıkacak yeni tabloda herhangi bir haksızlığa uğramamasına yönelik bütün ifadelerin bu zirve metninde yer alması gerekiyor.”

Bugün masada sadece ikili konular olmayacak herhalde. AB’nin karşı karşıya olduğu mülteci krizinin kaynağı Suriye’de devam eden savaştır. Ankara ve Paris’te gerçekleştirilen terörist saldırılar ve Rus savaş uçağı krizi Suriye’deki savaşa diplomatik çözüm bulma ihtiyacını ortaya koydu. Türkiye, Suriye’nin komşusudur ve 2.3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. AB ve Türkiye’nin Suriye’nin geleceği konusunu masaya yatırmaları gayet doğal. Viyana süreci ışığında Türkiye’nin hassasiyetlerini de göz önünde bulunduran bir süreç mümkün olabilir mi? AB bu konuda ne yapacak?

Türkiye’nin 1959 yılında başlayan ve 1963 Ortaklık Anlaşması ile hukuki temele kavuşan Avrupa ile ilişkileri, 1995 Gümrük Birliği Anlaşması ve 2005’te müzakere sürecinin başlaması aşamalarından geçerek bugünlere geldi. Tam 56 yıllık bir serüven. 10 yıl üyelik müzakeresi yapan başka bir ülke yok. “Ucu açık” bu müzakereler ne zaman bitecek? 10 yılda 35 fasıldan sadece 14 fasıl açıldı ve bir fasıl kapatıldı. Bugünkü AB-Türkiye zirvesi 56 yıllık ilişkilerde yeni bir başlangıç olabilir mi? Karşılıklı kuşkular, güvensizlikler aşılabilir mi? Kolay değil. Arada ciddi görüş ayrılıkları, farklı beklentiler olduğunu unutmamalıyız. Türkiye’de otoriter eğilimlerin güçlenmesi, gazetecilere yapılan baskılar, tutuklamalar durumu kolaylaştırmıyor.

AB mülteci krizi nedeniyle köşeye sıkışmış olmasa bugünkü zirve gerçekleşir miydi? Herhalde gerçekleşmezdi. Mülteci krizi konusuda AB Ankara’nın işbirliğine muhtaç. Peki, bunun karşılığında neler verecek? Sadece para vermenin yeterli olmayacağı ortada. Şu çok açık. AB’nin Türkiye’ye, Türkiye’nin de AB’ye ihtiyacı var. İlişkilerin canlanması ve gelişmesi her iki tarafa da yarar sağlar. Ne var ki bunu sağlamak kolay olmayabilir. Umarız bugünkü AB-Türkiye zirvesi olumlu sonuçlar doğurur.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.