kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3256
EURO
35,0914
STERLIN
41,0359
BITCOIN
$70.738
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Suriye: Köyün minareleri

06.02.2016
0
A+
A-

Suriye’ye ilişkin önemli gelişmeler Cenevre’de değil Halep bölgesinde yaşanıyor. Batı’nın pasif tutumu karşısında Suriye’de gidilecek köyün minareleri göründü gibi.

Suriye’ye ilişkin önemli gelişmeler Cenevre’de değil Halep bölgesinde yaşanıyor. Beşar Esad güçleri Rus hava desteği ile muhaliflere karşı üstünlük sağlama yolunda. Halep 2012’den beri muhalif güçlerle rejim güçleri arasında bölünmüş durumda. Geçen yılın başlarında rejim güçleri saldırıya geçmiş ama muhalifler tarafından püskürtülmüştü. Daha sonra muhalifler saldırıya geçmiş ve önemli başarılar kazanmışlardı. Beşar Esad rejimi askeri olarak zor durumda kalmıştı. Rusya’nın 4 ay önce Suriye’ye askeri müdahalesi ve İran’ın askeri varlığını artırması işte bu koşullarda başlamıştı. Amaç, Beşar Esad rejiminin yaklaşmakta olan yenilgisini önlemekti. Rusya ve İran’ın bu hedefe ulaştığını görüyoruz. Rus savaş uçaklarının ağır bombardımanı altında rejim güçleri ilerliyor. Azaz Koridoru’nu ele geçirdiler. Halk ise Türkiye sınırına doğru kaçıyor. Bu satırlar yazılırken 35 bin kişi Türkiye sınırına varmıştı. Bu rakam artacak. Cenevre müzakereleri Halep bölgesindeki gelişmeler nedeniyle askıya alındı. Şimdi diplomasi değil askeri güç konuşuyor. Batı’nın pasif tutumu karşısında Suriye’de gidilecek köyün minareleri göründü gibi. Rejim güçleri, Rusya ve İran’ın desteğinde muhalif güçleri ezecekler, Türkiye ( ve Avrupa) yeni göç dalgaları ile karşılaşacak. Askıya alınan Cenevre görüşmelerinin hiç bir anlamı kalmayacak.

Suriye’yi çok yakından izleyen Emile Hokayem, Foreign Policy dergisinde yer alan yazısında oluşan durumu “Obama yönetiminin Suriyeli muhaliflere ihaneti” olarak niteledi ve Beyaz Saray’ın Rusya, İran ve Beşar Esad’a tepsi içinde zafer sunduğunu yazdı. The Guardian gazetesindeki yazısında Natalie Nuagayrede, Halep’teki gelişmelerin önemini vurgulayarak “What happens next in Aleppo will shape Europe’s future” (Halep’te bundan sonra yaşanacaklar Avrupa’nın geleceğini belirleyecek) başlığı ile mülteci akışı ve bunun AB projesine olumsuz etkileri bağlamında konuyu değerlendiriyor. Halep’in düşmesinin etkileri sadece Suriye ile sınırlı kalmayacak, sarsıntılar Türkiye ve Avrupa’da hissedilecek. Durum gayet ciddi.

Natalie Nuagayrede, Cenevre müzakerelerinin başladığı sırada Rusya’nın Halep bölgesinde en ağır bombardımanı gerçekleştirmesinin Putin’in gerçek niyetini ortaya koyduğuna dikkat çekiyor. Rus hava saldırılarının çoğu IŞİD’i değil muhalif güçleri hedef alıyor. Putin, muhalifleri tamamen saf dışı bırakmak istiyor. Savaşı sona erdirmek için diplomatik süreci tercih ettiği söylemleri gerçek niyetini yansıtmıyor. Moskova’nın amaçları sadece Suriye ile sınırlı değildir. Mülteci krizinin AB içinde yarattığı sorunları, sarsıntıları memnuniyetle izliyor. Bu sorunların daha da artması, Türkiye bağlamında NATO’nun zor durumda kalması Moskova’nın Batı ile pazarlık gücünü artıracak.

Muhaliflerin askeri olarak ezildiği ve Cenevre’nin anlamsızlaştığı ortamda Suriye’de geriye Beşar Esad rejimi ile IŞİD kalacak. Bu durumda Batı’nın ikisi arasında seçim yapması istenecek. Esad mı, IŞİD’mi? IŞİD’i seçemeyeceğine göre Beşar Esad’a katlanmak durumunda kalacak. Böylece Rusya ve İran hedeflerine ulaşmış olacak. Tablo bu. ABD ve Batı’nın bir dizi hataları durumu bu noktaya getirdi. Obama’nın Suriye konusundaki kararsızlığını iyi okuyan Putin oyunu kendi lehine çevirmeyi başardı. Halep’le ilgili gelişmelerin Batı açısından oluşturacağı siyasi yenilgi ortada. Ne var ki sorunun bir de insani boyutu var. Yeni bir insani trajedi oluşmaya başladı. Türkiye’nin sınırlarındaki son durum bu mesajı veriyor.

ABD hala Cenevre’de olumlu bir şey elde edilebileceğine inanıyor mu? Moskova’nın kendisi ile işbirliği yapacağı umutlarını koruyor mu? Belli ki Obama yönetiminin Suriye politikaları çıkmaz sokağa girdi. Başkanlık seçimleri yarışının başladığı bir ortamda Obama’nın tavır değiştirmesi beklenmiyor. Yeni ABD Başkanı seçilip göreve başlayıncaya kadar köprülerin altından çok su akmış olacak. Avrupa’nın bu süreçlerde etkili rol oynamasını kimse beklemiyor. Muhaliflere destek sağlayan Türkiye ve Suudi Arabistan da zor durumda. Rusya faktörü nedeniyle yapabilecekleri fazla bir şey yok. Güçler dengesi hızla rejim lehine değişiyor. Halep çevresindeki gelişmeler Suriye iç savaşında bir dönüm noktası olacak gibi.

Cenevre müzakerelerinin anlam kazanması için Suriye’de ateş kes ilan edilmesi gerekiyor. Rusya’nın hava saldırılarına ara verme gibi bir niyeti yok. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bunu çok net bir şekilde ortaya koydu. Bu ortamda BM temsilcisi Staffan de Mistura ne yapabilir? Hiç bir şey. De Mistura, ABD’nin Rusya’yı ikna etmesini bekliyor. Bunlar ham hayal. Zaferin kokusunu alan Rusya, İran ve Beşar Esad, John Kerry istedi diye durmayacaklar. Beş yıllık Suriye iç savaşı kritik bir dönemeçte.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.