kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.844
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere, İsrail’i boykotu yasaklamaya hazırlanıyor

İngiliz hükümeti, kamu kaynağı kullanan kuruluşların İsrail ürünlerini boykot etmesini yasaklamaya hazırlanıyor.

İngiltere, İsrail’i boykotu yasaklamaya hazırlanıyor
16.02.2016
0
A+
A-
 Matt Hancock.

Matt Hancock.

İngiliz hükümeti, kamu kaynağı kullanan kuruluşların İsrail ürünlerini boykot etmesini yasaklamaya hazırlanıyor.

İlk defa geçen yılın ekim ayında gündeme gelen yasaklama planının, Devlet Bakanı Matthew Hancock‘un bu hafta İsrail‘e yapacağı ziyarette açıklanması bekleniyor.

İsrail‘in Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerinde üretilen mallara yönelik boykotların “sert biçimde cezalandırılacağını” söyleyen Hancock, yasağın gerekçesini de bu tür boykotların “toplumlar arası ilişkilere zarar vermesi” ve “Yahudi karşıtlığını körüklemesi” olarak açıkladı.

Bu kapsamda İngiliz yönetimi, belediyeler ve üniversiteler gibi kamu kaynağı kullanan kuruluşların İsrail‘in Filistin topraklarındaki yerleşimlerinden ithal edilen ürünleri boykot edilmesini yasaklayacak.

İsrail mallarının yanı sıra silah, fosil yakıt ve tütün ürünleri ticareti yapan firmalara karşı başlatılan boykotları da içerecek olan yasak, İngiltere‘de İsrail ürünlerini boykot eden bazı üniversite öğrenci birliklerini de kapsayacak.

YEREL DEMOKRASİYE SALDIRI

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise hükümetin yasak kararını eleştirdi.

Partiden yapılan açıklamada, hükümetin planı “yerel demokrasiye saldırı” şeklinde nitelendirilerek, “İnsanlar, merkezi hükümetten bağımsız karar verebilecek temsilciler seçme hakkına sahiptir. Bu, yatırım ve ihale kararlarını ahlak ve insan hakları gerekçelerine dayanarak vermeyi de içerir” ifadesi yer aldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TAVSİYESİ İLE ÇELİŞİYOR

Yasak, İngiltere Dışişleri Bakanlığının İsrail yerleşimleri ile ticaret konusundaki tavsiyesiyle de çelişiyor.

İsrail‘in Filistin‘deki yerleşimlerinin uluslararası hukuka göre işgal toprağı sayıldığı ve İsrail‘in meşru parçası olmadığı hatırlatılan bakanlık tavsiyesinde, bu bölgeler ile yapılacak ticari ilişkilerin yasal ve ekonomik riskleri beraberinde getireceği uyarısında bulunuluyor.

Dışişleri tavsiyesinde, “Avrupa Birliği vatandaşları ve şirketleri de İsrail‘in Filistin‘deki yerleşimleri ile ekonomik ve mali ilişkiye girmelerinin kendi şöhretleriyle ilgili sonuçlarının farkında olmalıdır” ifadesi de yer alıyor.

İngiltere‘de bazı belediyeler 2014’te Filistin‘deki yasa dışı yerleşimlerde üretilen malları boykot kararı almıştı. Aynı yıl İskoçya hükümeti de belediyelere, İsrail yerleşimleri ile ticaret ve yatırım ilişkilerini sınırlanması tavsiyesinde bulunmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.