kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.000
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Orta şiddetli yağmur
Pazar Orta şiddetli yağmur
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Türk vatandaşları için AB vizesi hakkında tarihi karar

Türk vatandaşları için AB vizesi hakkında tarihi karar
04.05.2016
0
A+
A-

asd

Avrupa Birliği Komisyonu Türk vatandaşlarına vize serbestisi verilmesi tavsiyesinde bulundu.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin vize serbestisine yönelik koşulları yerine getirmede “etkileyici” bir ilerleme sağladığını ancak daha atılması gereken adımlar bulunduğunu söyledi.

Komisyonun Türkiye’ye Schengen ülkelerine vizelerin kaldırılması yönünde Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’ne tavsiyede bulunduklarını ifade eden Timmermans, Türkiye’nin terörle mücadele yasası da dahil olmak üzere 5 alanda daha acilen adım atması gerektiğini belirtti.

Frans Timmermans “Türkiye kaydettiği ilerlemeyi sürdürürse kalan koşulları da karşılayabilir. Bu yüzden Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin önüne koşullar karşılandığında vize serbestisi sağlanması önerisini koyuyoruz” diye konuştu

Timmermans vize serbestisi sağlanan ülkelerle ilgili “askıya alma mekanizmasını” da tartıştıklarını sözlerine ekledi.

Timmermans ayrıca biyometrik pasaporta sahip olmayan Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz giremeyeceğini vurguladı.

Seyahat amacını kanıtlamak ve yeterli mali kaynak gerekecek

Komisyonun konuyla ilgili basın bildirisinde ise vizesiz seyahatın İrlanda ve İngiltere dışındaki tüm AB ülkeleriyle, AB’ye üye olmayan ancak Schengen bölgesinde bulunan İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre’de geçerli olduğu kaydedildi.

Ayrıca vize muafiyetinin her altı ayda bir 90 güne kadar olan, turistik, iş, aile ve diğer kısa seyahatleri kapsadığı vurgulandı.

Bildiride muafiyetin Schengen ülkelerinde çalışma hakkı vermediği, seyahatin amacını kanıtlamak ve yeterli mali olanaklara sahip olunduğunu göstermek gibi kuralların hala geçerli olacağı vurgulandı.

Çavuşoğlu: Haksızlık vardı

Avrupa Komisyonu’nun açıklamasının ardından hükümet adına AB Bakanı Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahati çoktan hakettiğini” söyledi ve “Haksızlık vardı” dedi. Bakan, hedefin de tam üyelik olduğunu söyledi.

Anlaşmanın tarihine ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, “16 aralık 2013 tarihinde geri kabul anlaşması ve vize serbestisi mutabakatı Ankara’da imzalanmıştı. 17-25 Aralık darbe girişimlerinden dolayı çok fazla gündeme gelmemişti” dedi.

Pasaportlarla ilgili çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, “Bu zaten teknik bir mesele, çok yakında vatandaşlarımıza biyometrik pasaportları vermeye başlayacağız” diye konuştu.

AB Bakanı Volkan Bozkır da “TBMM’ye teşekkür borçluyuz, sabaha kadar çalışmayla yaklaşık 15 kanun meclisten geçti” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.