kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5969
EURO
34,7289
STERLIN
40,5064
BITCOIN
$61.987
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Tek adam yönetimi korkusu artıyor

Guardian’ın iç sayfasındaki haberin başlığı “Türkiye’de Başbakan istifa ederken, Cumhurbaşkanı kontrolünü artırıyor”.

Tek adam yönetimi korkusu artıyor
06.05.2016
0
A+
A-

 

recep-tayyip-erdogan

Guardian‘ın iç sayfasındaki haberin başlığı  “Türkiye’de Başbakan istifa ederken, Cumhurbaşkanı kontrolünü artırıyor”.

Gazete, Davutoğlu’nun, bazı çevreler ve muhaklif siyasetçilerce “saray darbesi” olarak nitelendirdiği görüşmenin ardından istifa ettiğini belirtiyor. Guardian’a göre bu gelişme sonrası Türkiye’de tek adam yönetimine daha da yaklaşıldığından korkuluyor.

Gazetenin Türkiye’deki muhabiri Constanze Letsch haberinde, Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki en önemli sorunlardan birinin Başbakanın önerip desteklediği yolsuzlukla mücadeleyi amaçlayan “şeffaflık paketi” olduğunu yazmış. Haberde şu satırlar da yer alıyor:

“Erdoğan başbakenken kendisinin, ailesinin ve hükümetinin bazı üst düzey yetkililerinin adı ciddi bir yolsuzluk skandalına karışmıştı. Erdoğan, şefaflık paketine yönelik yasa tasarısının geri çekilmesini sağladı.”

Guardian’ın haberinde gazeteci-yazar Levent Gültekin’in yorumlarına da yer verilmiş:

“Bu feci bir durum. Türkiye’de tek adam yönetimi doğrultusunda atılmış kararlı bir adım. Bu noktadan sonra sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiyesini görebileceğiz.

“AK Parti’de Erdoğan’ı sevmeyenler, Davutoğlu’nu daha fazla sevmiyor…Erdoğan ise partide kendisiyle tamamen aynı görüşte olmayan hiç kimseyi istemiyor. Oysa Davutoğlu AK Parti’de, Erdoğan’ın politikalarında değişiklik öneren son isimlerdendi.”

HİÇBİR ZAMAN EŞİT DEĞİLLERDİ

Guardian’da bugün ayrıca editör yardımcısı ve köşe yazarı Simon Tisdall’ın Türkiye ile ilgili bir analizi de yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın giderek daha da güçlendiğini ve daha fazla tehdit oluşturduğunu savunan, onun Başbakan Davutoğlu’nun AB’ye uzanma çabalarınıaylardır baltaladığını belirten Simon Tisdall, yazısını şu satırlarla noktalamış:

“Bir anlamda sürpriz olan Davutoğlu’nun bu kadar uzun süre deyanabilmesi oldu. Onu eleştirenler, Erdoğan’a karşı gelmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyleyecektir. Ancak Erdoğan siyaset arenasında da bir sokak dövüşçüsü. Bu anlamda da Erdoğan ve Davutoğlu hiçbir zaman eşit değillerdi.”

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE LAİKLİK TEHDİT ALTINDA

 Guardian’da bugün yazar Elif Şafak’ın “Türkiye’de artık politikacılarımıza gülemiyoruz bile” başlıklı bir yazısı da var. Elif Şafak “Milletimiz bölündü. Başbakanımız görevi bıraktı. İfade özgürlüğü ve laiklik tehdit altında” diyor ve ekliyor:

“Bugünün Türkiyesinde bir Ermeni, ya da bir Kürt, Alevi, eşcinsel hatta bir kadın olmak bile zor.” (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.