kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3535
EURO
35,1812
STERLIN
41,1750
BITCOIN
$70.752
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Brexit ötesinde AB şüpheciliği

11.06.2016
0
A+
A-

Brexit hem İngiltere, hem de Avrupa için ciddi olumsuz sonuçlar doğuracak.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya tarafından temelleri  atılan ve şimdi 28 üyesi olan Avrupa  Birliği (AB) tarihsel bir dönemeçte. İngiltere halkı, 23 Haziran’da, AB içinde kalıp kalmama konusunda karar vermek için sandık başına gidecek. Referandumdan Brexit, yani Britanya’nın AB’den ayrılması lehinde bir sonuç çıkması durumunda AB üye sayısı 27’ye düşecek, İngiltere gibi önemli bir ülke AB ile yollarını ayırmış olacak. Böylesi bir gelişme hem İngiltere, hem de Avrupa için ciddi olumsuz sonuçlar doğuracak. Ne var ki, günümüzde AB şüpheciliği (Euroscepticism) sadece İngiltere ile sınırlı değildir. “AB şüpheciliği” kavramı, Avrupa entegrasyonuna, AB’ye kuşku, güvensizlikle yaklaşma, karşı çıkma anlamında kullanılır. Bu kavram ilk kez 1986 yılında dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın AB’ye olumsuz tavrı bağlamında kullanılmıştı. Demek ki AB şüpheciliğinin beşiği İngiltere’dir. Ancak PEW araştırma kuruluşunun 4 Nisan-12 Mayıs 2016 tarihleri arasında 10 AB üyesi ülkede yaptığı araştırma bu yaklaşımın Avrupa’nın genelinde yükselişte olduğunu gösteriyor. AB şüpheciliğinin Maastricht Anlaşması sonrasında Avrupa genelinde güçlenmeye başladığına inanılıyor. 2008 global mali krizi ve bu krizin AB içinde yarattığı ciddi sorunlar, “Euro krizi”, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan mülteci akını AB şüpheciliğini güçlendirdi.

PEW araştırmasının yapıldığı 10 ülke (Polonya, Macaristan, İtalya, İsveç, Hollanda, Almanya, İspanya, İngiltere, Fransa, Yunanistan) AB nüfusunun yüzde 80’ini barındırıyor ve AB Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 82’sine sahip. Bu 10 ülkenin toplamında AB’ye olumlu bakanların oranı yüzde 51, olumsuz bakanların oranı yüzde 47. Entegrasyon çerçevesinde Brüksel’e verilen bazı yetkilerin ulusal hükümetlere geri verilmesini isteyenlerin oranı yüzde 42, Brüksel’e daha fazla yetki devredilmesini isteyenlerin oranı yüzde 19. Avrupa genelinde AB şüpheciliğinin güçlenmesine rağmen İngiltere referandumu konusunda bu ülkenin AB’den ayrılmasının “kötü bir şey” olacağını düşünenlerin oranı çok yüksek. 10 ülke genelinde İngiltere’nin ayrılmasının “kötü bir şey” olacağını düşünenlerin oranı yüzde 70, “iyi bir şey” olacağını düşünenlerin oranı yüzde 16. Yani Avrupalılar Brexit’e sıcak bakmıyor.

PEW anketinin sonuçlarına göre AB’ye en güçlü olumlu bakış yüzde 72 ile Polonya’da. Bu oran Macaristan’da yüzde 61, İtalya’da yüzde 58, İsveç’te yüzde 54, Hollanda’da yüzde 51, Almanya’da yüzde 50. Geriye kalan 4 ülkede AB’ye olumsuz bakanlar çoğunlukta. İspanya’da yüzde 49, İngiltere’de yüzde 48, Fransa’da yüzde 61, Yunanistan’da yüzde 71 AB’ye olumsuz bakıyor. Son bir yıl içinde Fransa, İspanya, Almanya, İngiltere ve İtalya’da AB’ye verilen destekte ciddi düşüş oldu. Araştırmanın yapıldığı 10 ülkenin altısında 18-34 yaş arasındaki gençler, 50 yaşın üzerindekilere göre AB’ye daha olumlu bakıyor. Son bir yıl içinde Fransa’da 50 yaşın üzerindekiler arasında AB’ye verilen destekte yüzde 19, İspanya’da yüzde 16, Almanya’da yüzde 11 oranında düşüş oldu. AB şüpheciliği yaşlılar arasında daha güçlü.

PEW aratırması insanların ideolojik duruşları ile AB’ye bakışları arasındaki bağı da incelemiş. AB şüpheciliği bazı ülkelerde sağ-muhafazakar kesimler arasında, bazı ülkelerde ise sol kesimler arasında daha güçlü. İngiltere’de kendini solda görenlerin AB’ye desteği daha büyük. İtalya, Hollanda ve Almanya’da da solcular AB’ye daha fazla destek veriyor. AB şüpheciliği ağırlıklı olarak sağ-muhafazakar kesimlerden kaynaklanıyor. İspanya’da ise tersi bir durum var. Bu ülkede kendini sağda görenler AB’ye daha fazla destek veriyor. AB şüpheciliği solda daha yaygın. İsveç’te de sağın AB’ye desteği sola göre daha güçlü. Siyasal partiler bazında İngiltere’de UKIP’e destek verenlerin sadece yüzde 13’ü AB’ye olumlu bakıyor. İşçi Partisi’nde AB’ye olumlu bakanların oranı yüzde 60, Muhafazakar Parti’de ise yüzde 43. Fransa’da aşırı sağ Ulusal Cephe taraftarlarının sadece yüzde 30’u AB’ye olumlu bakıyor. Sosyalist Parti’de bu oran yüzde 51, sağ Cumhuriyetçilerde yüzde 39. İspanya’da ise sol-popülist Podemos hareketini destekleyenler arasında AB’ye olumlu bakanların oranı yüzde 32.

AB şüpheciliğinin önemli kaynaklarından biri olan mülteciler konusundaki görüşlere de bakalım. AB’nin mülteci konusunu ele alışını onaylamayanların oranı Yunanistan’da yüzde 94, İsveç’te yüzde 88, İtalya’da yüzde 77, İspanya’da yüzde 75, Macaristan’da yüzde 72, Polonya’da yüzde 71, İngiltere’de yüzde 70, Fransa’da yüzde 70, Almanya’da yüzde 67, Hollanda’da yüzde 63. Görüldüğü gibi AB’nin mülteci krizi konusundaki politikalarına tüm ülkelerde büyük tepki var. Araştırmanın yapıldığı 8 ülkede çoğunluk AB’nin ekonomi ile ilgili politikalarını da onaylamıyor. Ekonomi politikalarına desteğin çoğunlukta olduğu ülkeler sadece Almanya ve Polonya.

23 Haziran İngiltere referandumu öncesinde AB genelinde durum bu. Gelecek yazımda İngiltere referandumunu ele alacağım. Yazının başlığı “Brexit: Kötü fikir” olacak.

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.