kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3263
EURO
35,1256
STERLIN
41,0866
BITCOIN
$70.656
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Londra’da Yezidi kadınların durumu konuşuldu

Sözde İslam Devleti IŞİD’in zulmüne uğrayan Yezidi kadınların yaşadıklarının konuşulduğu halka açık bir toplantı düzenlendi.

Londra’da Yezidi kadınların durumu konuşuldu
14.07.2016
0
A+
A-

28180938835_17bf386c9f_o

Sözde İslam Devleti IŞİD’in zulmüne uğrayan Yezidi kadınların yaşadıklarının konuşulduğu halka açık bir toplantı düzenlendi.

Londra merkezli Iraklı, Suriyeli, İranlı ve Türkiyeli Kürtlerin meselelerinin tartışıldığı programlar organize eden Centre for Kurdish Progress kuruluşu’nun bu kez ana konuşmacısı Kürdistan Bölgesel Yönetimi Vekili Evar İbrahim oldu.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamentosunda Kadın Komitesi Başkanlığını ve Sivil Toplum Komitesi Başkanlığını üstlenen Evar İbrahim 8 Temmuz akşamı Unite Sendika binasında yapılan programda 2 yıldır IŞİD’in sebep olduğu ve Yezidi kadınların büyük zarar gördüğü çatışma ortamını değerlendirdi. İbrahim İngiltere’nin IŞİD’e karşı mücadelede Kürtlerin müttefiki olduğunu ve uluslararası ittifakın da bu mücadelede korunması gerektiğini belirterek sözlerine başladı.

28180931425_233dd24de6_o

Evar İbrahim Kürdistan bölgesinde El-Anfal Kampanyası ya da Kürt Soykırımı olarak bilinen 1983’teki ayaklanmanın bastırılmasına dek ve sonrasında Arap rejimlerinin güç oyunlarında her zaman Sünni ve Şii ayrımından faydalandıkları ve Kürtleri de bu şekilde baskı altında tuttuklarını belirtti. İbrahim 2 yıl öncesine dek Kürtlerin özellikle Şengal gibi bölgelerde Yezidilerin, Hristiyanların, Şiilerin ve Sünnilerin birlikte huzur içinde yaşayabildiklerini aktardı ama şimdi ise IŞİD’in ortaya çıkışı ile bunun tümüyle zarar gördüğünü ekledi.

Evar İbrahim Kurt Yezidilere dair mülteci kamplarından kaçanların aktardığı korkunç katliamları ve insanlık dışı zulümleri de konuşmasında iletti. İbrahim kaçırılan Yezidi kadınların İslam hukukuna göre önce evlendirilip sonra tecavüz edildiğini ve öyle ki bazı kadınların bir gece içerisinde 23 kez evlendirilebildiğini söyledi.

Halen 2800 kadının esir tutulduğunu ve kurtarılan yaklaşık 800’unun ise tamamıyla özgürlüklerine kavuşmadığını vurgulayan İbrahim bu kadınların travma sonrası stres bozukluğu ve ağır depresyondan mustarip olduklarını iletti. Çoğunun erkek akrabalarının öldürüldüğünü ve evlerinin harap edildiğini söyleyen İbrahim bu yüzden artık bu kadınların gidecek bir yeri olmadığını belirtti.

İbrahim atılacak iki önemli adım olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti; bunlardan biri IŞİD’in esir ettiği kadınları kurtarmak ve ikincisi onlara psikolojik ve maddi destek sağlayabilmek. İbrahim’e göre Irak Kürdistanı’nın bölgede uluslararası ittifakları ile güçleniyor ve İŞİD artık güç kaybediyor. İbrahim Irak Kürdistan parlamentosunun bu iki adım için çaba içinde olduğunu söyleyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.