kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5987
EURO
34,7452
STERLIN
40,5210
BITCOIN
$62.194
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Türkçe konuşan toplumlar İngiltere’de yaşamayı neden tercih ediyor?

Londra Gazete olarak bu hafta Kuzey Londra ve Güney Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplumlara neden Avrupa’da yaşamak istediklerini sorduk.

Türkçe konuşan toplumlar İngiltere’de yaşamayı neden tercih ediyor?
04.10.2016
0
A+
A-

Big Ben and London bus

Röportaj: Yunus Dalgıç

Hemen hemen hepimizin farklı bir hikayesi bir sebebi var gurbet elde yaşamayı seçme konusunda. Kimimizin kendi tercihi olan gurbet kimileri içinse bir zaruret. Londra Gazete olarak bu hafta Kuzey Londra ve Güney Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplumlara neden Avrupa’da yaşamak istediklerini sorduk. Aile kurmak, para kazanmak ve başarı hedefleri öne çıkan sebepler arasında.

hasan-boyraz

Hasan Boyraz

İngiltere’de yaşamak her anlamda avantajlı çünkü burada iş imkanı diğer ülkelere göre ve Türkiye’ye göre daha iyi. 20 yıldır İngiltere’de yaşıyorum. Her yıl Türkiye’ye gitmeye çalışıyoruz. Burada iş bulup para kazanmaya başladığınız zaman kendinizi Türkiye’de daha rahat tatil yapabilecek durumda hissediyorsunuz. Buranın iş imkanlarına baktığınız zaman oldukça iyi ve güzel şartlarda insanlar çalışabiliyor ve kendinizi daha güvende hissedebiliyorsunuz. Burada yaşamak Türkiye’de yaşamaktan daha avantajlı. Örnek olarak burada herhangi bir okula gittiğiniz zaman aldığınız diploma Türkiye’de ciddi bir saygınlık görebiliyor ama Türkiye’de sadece bazı okulların diplomaları burada kabul ediliyor.

mustafa-gunay

Mustafa Günay

İngiltere’de yaşamanın genel olarak bakıldığı zaman daha güvenli ve avantajlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü buradaki insanlar birbirlerine saygı içerisinde her anlamda yardımcı oluyorlar. Dışarıya çıktığınız zaman her ırktan, her ülkeden farklı insanlar görebilirsiniz. Türkiye’nin doğa hayatı buraya göre biraz daha iyi sadece. Kurallar içerisine baktığınız zaman burada kurallar her zaman daha ciddi bir şekilde uygulanıyor. Türkiye’de henüz genel kurallar ve insanların birbirine olan yaklaşımında bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Umarım ki zamanla bizim ülkemizde ileriki zamanlarda bu saydıklarımızı görebiliriz.

haci-gunay

Ali Günay 

Uzun yıllardır bu ülkede yaşıyorum. Birçok olaya şahit olduk, birçok sıkıntı yaşadık. İngiltere bakıldığı zaman bütün ırkların bir arada yaşamasından oluşan bir ülke olma özelliğine sahip. Londra ise tam anlamıyla kozmopolit bir başkent olma özelliğiyle ön plana çıkıyor. Burada birçok iş imkanı var ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilirsiniz. Eğer buranın kurallarına uygun şekilde yaşarsanız ve çevrenizde bulunan insanlara saygı duyarsanız İngiltere’de güzel ve rahat bir şekilde hayat sürebilirsiniz; çünkü burada yaşamanın çok ciddi sorumlulukları var. Ev kiranızdan, trafik kurallarına kadar birçok alanda sizlerden bu kurallara saygı göstermenizi ve karşınızda bulunan insanlara nezaket kuralları içerisinde yaklaşmanızı istiyorlar. Bakıldığı zaman çok güzel bir hayat biçimi size sunabiliyor.

ali-akbaba

Ali Akbaba

Bu ülkeden geri dönmeyi düşünmüyoruz çünkü bizleri buraya bağlayan birçok unsur var. Bunların en başlıca sebepleri çocuklarımızın burada doğup burada büyüyor olması. Şu an Çocuklarımız burada çalışıyor, ileride torunlarımız olacak onlarda burada büyüyecekler. İş imkanlarına baktığınız zaman ise çok fazla iş imkanı bulabilirsiniz. Burada çalışmak, ekmeğini kazanmak isteyene çok fazla iş var. Burada yaşamanın en büyük olanaklarından birisi de istediğiniz her alanda kendinizi yetiştirebilir, bu alanlarda ciddi eğitimler ve programlar alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Türkiye ve İngiltere’yi kıyasladığınız zaman çoğu konuda İngiltere daha ileri bir seviyede fakat Türkiye gerek doğası gerek ise kültür anlamında çok ileri seviyede. Türkiye’de yaşanan üzücü durumlar bittiği zaman bizler de diğer ülkeler gibi çok ileri seviyelere gelebiliriz.

veysel-gulbasan

Veysel Gülbasan

10 yıldır İngiltere’de yaşıyorum. Buranın yaşam tarzına, düzenine ve insan ilişkilerine alışmak zorundasınız. Çünkü bir düzen ve hayat kurmak istiyorsanız bulunduğunuz yerin şartları altında yaşamayı öğrenmeniz gerekiyor. Aksi takdirde çok ciddi sıkıntılar yaşayabilir ve buradaki hayata adapte olamayabilirsiniz. Şu döneme baktığınız zaman uzun yıllardır burada yaşayan fakat hala İngilizce konuşamayan, buranın kurallarını bilmeyen kişiler var. Eğitim, sağlık, iş olanakları için ise çok ciddi bir merkez burası. Fakat buraya gelen çoğu genç birey dil eğitimini tam anlamıyla tamamlamadan çalışmaya başlıyor. Düzen kurmak ve günlük masraflarını çıkartmak için istemediği işlerde çalışmak durumda kalıyorlar. Türkiye’ye baktığınız zaman gerek doğası olsun gerek ise insani ilişkilerde İngiltere’ye göre çok daha kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’ye ileriki dönemlerde tabii ki dönme düşüncem var fakat öncesinde burada yapmam gereken eğitim ve birkaç programı bitirmem gerekiyor.

 

resul-kaynak

Resul Kaynak

İngiltere hükümetinin demokrasi sistemleri oldukça iyi işliyor. Bir konuda hakkınızı savunmak istediğiniz zaman gerekli bütün işlemleri yaparak hakkınızı elde edebilirsiniz. İngiltere’ye baktığınız zaman Home Office’lerde ve pasaport kontrollerinde Hintlisi, Asyalısı, dövmeli, renkli saçlı insanlar görebilirsiniz. Bu imkanlar insanları daha çok bu ülkeye çekiyor. Türkiye’ye baktığınız zaman yapılan darbelerden etkilenen bir kesim olduğunu görebilirsiniz. Darbe yapanlar insanlara kendi dayatmasını yaşatabiliyor. İnsanlara baktığımız zaman, kendim gibi birini devlet dairesinde çalıştığını, hükümet adına görev yaptığını görünce çok daha rahat hissediyorum.

umit-albayrak

Ümit Albayrak

İngiltere’de doğdum ve büyüdüm. Bu ülkenin iyi tarafı Avrupa birliğinden çıkmasıdır diye düşünüyorum. Burada birçok iş imkanı ve işçi istihdamı sağlanıyor. Eğer insanlar burada kazandığı parayı Türkiye’de kazansalardı şu an burada bu kadar kişi göremezdiniz. İnsanlar hayatları boyunca güzel bir yaşam sağlamak için uzun zamanlar çalışmak istiyorlar. İngiltere’de yaşamak ve burada ki hayata adapte olabilirse insanlar için İngiltere’nin çok güzel bir ülke olduğunu düşünüyorum.

hasret-kaya

Hasret Kaya

20 yıl önce İngiltere’ye geldik. Türkiye buraya göre çok daha güzel bir ülke. Burada sadece çalışarak ileriye dönük yatırım yapabilirsiniz. Türkiye’de çok ciddi bağlar bulunuyor. Komşularımızla aynı masaya oturup dertlerinizi sıkıntılarınız paylaşabilirsiniz. Buraya baktığınız zaman insan ilişkilerinde çok ciddi sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Burada düzenli bir gelirin varsa ve kurallara uyuyorsan İngiltere çok güzel bir ülke. Fakat bizim ülkemiz çok farklı, çok güzel ve şartlar el verdiği takdirde yaşanabilir. Bizlerin burada en çok yaşadığı sıkıntı kesinlikle insanlar arası ilişkilerin çok sağlam olmamasıdır. Bizler burada kendi kültürümüzü ve gelenek göreneklerimizi yaşamaya çalışıyoruz. Türkiye’ye geri dönmek ve orada kalmak isterdim fakat şuanki şartlar burada kalmamız gerektiğini çünkü burada 20 yıldır kurduğumuz bir düzen var ve çocuklarımız buralarda büyüdüler. Bu sebepten dolayı burada kalmak durumdayız.

Alev Hasan

İngiltere’ye 2005 yılında taşındım. İlk geldiğim zamanlarda kafeler ve birçok farklı iş yerinde çalıştım. Kıbrıs ve İngiltere’yi kıyasladığınız zaman ben İngiltere’nin daha geri seviyede olduğunu, burada yaşan insanların çoğunda çıkar ilişkileri olduğunu düşünüyorum. Burada dışardan aldığınız meyvenin, etin tadını alamıyorsunuz. Kıbrıs’ta sahip olduğumuz imkanların sahip olduğumuz olanakların çok daha fazla olduğunu düşüyorum. Kıbrıs adası olarak tek sıkıntımız ekonomi anlamında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Ülke olarak baktığınız zaman burada yaşayanların tek sebebi iş imkanın çok daha fazla olmasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.