kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$64.116
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Akıncı:Hedef olası referandumda iki eveti sağlamak

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözümün önündeki zorlukları aşmak için vargüçleriyle uğraştıklarını belirtti.

Akıncı:Hedef olası referandumda iki eveti sağlamak
16.10.2016
0
A+
A-

 

kktc-cumhurbaskani-mustafa-akinci-2016da-buyuk-bir-degisime-ulasmaliyiz-h9888

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözümün önündeki zorlukları aşmak için vargüçleriyle uğraştıklarını belirtti.

Geçen zamanın ayrılığı kökleştirdiği için çözümü daha da zor hale getirdiğine vurgu yapan Akıncı,.“Bir 10 yıl daha geçerse, ayrılığın, bu bölünmüşlük halinde bir o kadar daha kökleşeceği çok açık ve nettir. 2026’da çözüm yeniden federal bir çerçevede mi gündeme gelir çok kuşkuluyum” dedi.

Cumhurbaşkanı akıncı, Kıbrıs’ta federal çözümü savunan 33 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Çözüm ve Barış Platformu üyelerini kabul etti.

DAĞLI: “AKINCI’NIN KARARLILIĞINI VE ATILACAK ADIMLARI DESTEKLİYORUZ”

Platform adına söz alan Okan Dağlı, bir yıldır devam eden yoğun müzakere sürecinin en yoğun etabına girildiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakere sürecinde gösterdiği kararlılığı ve atılacak adımları desteklediklerini kaydetti.

Dağlı, .çözümün sadece bir müzakere süreciyle değil, toplumların yakınlaşması ve olası referandumda iki tarafın da “evet” demesiyle gerçekleşeceğini düşündüklerini, sürece bu ayağıyla da destek vermek istediklerini söyledi.

Dağlı, süreçte hem liderleri cesaretlendirmek hem de toplumların yakınlaşması ve referandumda “evet” demesi için iki toplumda çalışma yapmak üzere bir araya geldiklerinin altını çizdi.

AKINCI: “HEDEF 2 ‘EVET’İ SAĞLAMAK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, böylesi bir örgütlenmeye gittikleri için Platform’u kutlayarak, benzeri örgütlenmenin Güney’deki toplumda da “yeşermesi” temennisinde bulundu.

Akıncı Annan Planı dönemindeki referandumda Kıbrıs Türk toplumu çözüm için örgütlüyken Güney’de bu örgütlülüğün hiçbir zaman görülmediğini ifade etti.

Yoğun bir müzakere sürericnde olduklarını vurgulayarak 5 günde 4 liderler görüşmesi yapılacağını hatırlatan Akıncı, “Hedef 2 ‘evet’i sağlamaktır” dedi.

Yürüttüğü müzakere süreciyle ilgili zorluklara değinen Akıncı, önlerine 2004’te olduğu gibi hazır bir plan getirilmediğini ve herşeyi iki tarafın hazırlamaya çalıştığını kaydetti. Akıncı şunları söyledi:

“Kendi heyetleriyle kendi çabalarıyla ortaya Kıbrıslıların planını çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kolay bir iş değil, çok zor bir iş. Hassasiyetler iki tarafta da çok ve iki tarafın da ‘evet’ diyeceği o ara kesiti bulmak gerçekten kolay bir iş değil.

Dolayısıyla hem hazır bir plan yok biz hazırlamaya çalışıyoruz hem de bu hazırlığı yaparken sadece kendi toplumunuzu değil, elbette kendi toplumunuzun hassasiyetlerini de dikkate alarak ama karşıda da beraber yaşayacağınız başka toplumun olduğunu, onların da hassasiyetleri olduğunu göz ardı etmeden bir süreci yaşamak zorundasınız ve bu her iki tarafta da böyle olmak durumunda.

İki “evet” için çalışınca iş o kadar zor hale geliyor. Ama zorlukları aşmak için var gücümüzle uğraşıyoruz.”

Müzakarerelerle ilgili kendi nesillerinin son denemesini yaptıkları kanatinde olduklaırnı belirten Akıncı, “Bir 10 yıl daha geçerse, bu bölünmüşlük halinde ayrılığın bir o kadar da kökleşeceği çok açık ve nettir. 2004’e göre 2016’daki çözüm daha zor hale geldi. 2026’da çözüm yeniden federal bir çerçevede mi gündme gelir çok kuşkuluyum. Bu büyük bölünmüşlük bir o kadar daha kökleştikten sonra… O nedenle bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesine çalışacağız”.

Sivil toplumun sürecin çok önemli parçası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu iş sadece liderler düzeyinde veya onların heyetleri düzeyinde kalacak bir süreç olamaz. Zaten sonuçta halkların onayına gidecek iki toplum onaylamazsa bir şey olmayacak. O nedenle sivil toplunmla el ele gitmesi gerekn bir süreç ve o safhaya geldik diye düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı daha sonra Paltform üyelerini müzakerelerde gelinen süreçle ilgili bilgilendirdi. (HaberKıbrıs)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.