kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.632
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Kıbrıslı Türkler sona eren müzakereleri değerlendirdi

Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüm için 1968 yılından bu yana devam eden müzakere süreci yine hayal kırıklığıyla sona erdi.

Kıbrıslı Türkler sona eren müzakereleri değerlendirdi
25.11.2016
0
A+
A-

kibris-muzakereleri-yeniden-basladi_5121_dhaphoto3

Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüm için 1968 yılından bu yana devam eden müzakere süreci yine hayal kırıklığıyla sona erdi. İsviçre’de 20 Kasım tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in katılımıyla yapılan ikinci tur görüşmelerden de sonuç çıkmadı.

Konuyla ilgili KKTC tarafından yapılan resmi bilgilendirmede, ‘Kıbrıs Rum tarafının maksimalist tavrından vazgeçip makul çizgiye yanaşmaması’ nedeniyle müzakere sürecinin ileriye götürülemediği açıklandı.

Bu hafta, Londra’da yaşayan Kıbrıs Türk halkına, Ada’da uzun yıllardan bu yana devam eden müzakere sürecini ve gelinen son aşamayı nasıl değerlendirdiklerini sorduk.

nursel-bayram

Nursel Bayram

“Kıbrıs, Türkiye’nin desteği olmasaydı bugün kesinlikle başka milletlerin elinde olurdu. Bizler Türkiye’nin himayesi altında olmaktan çok mutluyuz. Türkler yıllarca Kıbrıs için savaş halinde oldu. Yapılan müzakerelerin, bizim açımızdan olumlu sonuçlanması için dua ettik. Bizler Kıbrıs Türkü olmaktan gurur duyuyoruz. Türk milleti ve askerinin de Kıbrıs’ta kalması gerektiğini düşünüyorum. Bizler ana vatan Türkiye ile yavru vatan KKTC olarak yaşamaktan çok memnunuz. Türkiye olmasaydı Kıbrıs da olmazdı.”

osman-ozpasa

Osman Özpaşa

“Müzakere sürecinden umutluydum. En büyük dileğim ise görüşmeler sonucunda iki toplumu yöneten bir hükümetin çıkmasıydı. Bu süreçten de sonuç alınamadıysa artık yeni nesillerin bir barış ortamı göreceğini düşünmüyorum. Bizler Kıbrıs Türkleri olarak geçmişten bugüne büyük sıkıntılar yaşadık. Bu nedenle artık, her iki toplumu da birbirine bağlayacak adımların bir an önce atılmasını istiyoruz.”

sevgul-ozkor

Sevgül Özkor

“Aslında son müzakere sürecinden umudum vardı. Bizler geçmişten bugüne Kıbrıs Türkü olarak anıldık, bugünden sonra da bu şekilde anılmak istiyoruz. Anlaşma sağlansaydı, Rumların objektif bir duruş sergileyeceğini düşünmüyordum. Zaten bu görüşmeler yıllardır gerçekleşiyor ve bir türlü de sonuç alınamıyor. Bunun sebebi de; Rumların, Ada’nın tamamında söz sahibi olmak istemesidir.”

ibrahim-salih

İbrahim Salih

“Geçmişten bugüne birçok müzakere süreci gerçekleştirildi. Bunların hiçbirinden sonuç çıkmadı. Ada’daki mevcut durumdan oldukça memnunum ve iki halkın bu şekilde yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Ada’nın tamamı Türk veya Rum himayesine verilmemeli. Bir adada iki ayrı devlet olmalı. Gerekirse bizler toprak verelim ve kendi özgürlüğümüz, devletimiz için yaşayalım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.