kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.654
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Erdoğan: Kıbrıs’tan Türk askerinin çekilmesi söz konusu olamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs’taki askerlerini tamamen çekmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Erdoğan: Kıbrıs’tan Türk askerinin çekilmesi söz konusu olamaz
13.01.2017
0
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs’taki askerlerini tamamen çekmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

İstanbul’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Cenevre’deki Kıbrıs görüşmelerine de değinen Erdoğan, “Eğer böyle bir şey olacaksa her iki tarafın da askerini çekmesini gerekir” dedi.

Güney Kıbrıs ve garantör ülkelerden Yunanistan’ın hala farklı bir beklenti içinde olduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye’nin olmadığı garantörlüğü kimse beklemesin” diye konuştu.

Erdoğan açıklamasında, Kıbrıs için önerilen yönetim sistemine de tepki gösterdi:

“Annan Planı’nın artık geçerliliği yok. Şimdi yeni bir müzakere sürecidir. Bire dört, yani bir dönem Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi başkanlık yapacak, dört dönem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi başkanlık yapacak, böyle bir şey de olamaz. Bunu daha önce de konuşmuştuk; bire iki, bir dönem Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi liderliği alacak, iki dönem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yönetimi alacak.

“Adil olan budur. Yani biz orada adil, kapsayıcı bir barış istiyorsak ölçüsü budur. ‘Bunun dışında bizden kimse bir şey beklemesin’ dedik, bunu yetkililerine söyledik.”

ANASTASİADİS: TÜRK ASKERLERİNİN ÇEKİLMESİ BARIŞIN KESİN KOŞULU

Görüşmelerde Kıbrıslı Rumları temsil eden Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ise bugün Cenevre’de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Ada’da bulunan yaklaşık 30 bin askerini çekmesinin Kıbrıs’ta yapılacak bir barışın kesin koşulu olduğunu söyledi.

Nikos Anastasiadis “Pozisyonumuz sabit. Türk ordusunun çekilmesi konusunda anlaşmamız lazım” dedi.

Umutlu olmak için nedenler olduğunu belirten Anastasiadis, “gerçek bir ilerleme” kaydedildiğini söyledi.

Anastasiadis, teknik müzakereleri yürüten uzmanların “radikal bir şekilde farklı” güvenlik düzenlemelerini hayata geçirmeye çalışacaklarını, eğer bu gerçekleşirse siyasi müzakereler için masaya dönüleceğini söyledi.

BM TEMSİLCİSİ EIDE: GARANTÖRLER ONAYLAMADAN DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide de gazetecilere yaptığı açıklamada, liderlerin “açık ve dürüst” paylaşımlarda bulunduğunu söyledi. Eide garantör ülkelerin onayı olmadan güvenlik ve garantörlük konusunda mevcut anlaşmalarda bir değişiklik yapılamayacağına dikkat çekti.

Ada’nın yeniden birleştirilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda Pazartesi günü Cenevre’de başlayan barış görüşmelerine Perşembe günü garantör ülkeler Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Boris Johnson ve Nikos Kotzias da katılmıştı. Görüşmeler 18 Ocak teknik heyetler nezdinde sürecek.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise dün Kıbrıs’ta çözüme yakın olduklarını ancak kimsenin hemen bir mucize beklememesi gerektiğini söylemişti. (bbctürkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.