kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3249
EURO
35,0645
STERLIN
40,9287
BITCOIN
$70.690
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere’de yaşayan toplumumuz ‘Ankara Anlaşması’ hakkında ne düşünüyor?

Merak ettik ve toplumundan gelen, İngiltere’de yaşayan insanlarımıza “Ankara Anlaşması hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorduk.

İngiltere’de yaşayan toplumumuz ‘Ankara Anlaşması’ hakkında ne düşünüyor?
18.08.2017
0
A+
A-

 

“ESKİDEN daha kolaydı buralara gelmek.” lafını İngiltere’ye eski yıllarda gelip yerleşmiş ve burada yaşayan toplum üyelerimizin ağzından çok sık duyabilirsiniz. Kimisi yasal, kimisi kaçak yollarla, kimisi davet edilip “Bir şansımı deneyeyim.” diyerek gelmiş buralara. Sayısı yüz binleri bulan, çoğu da Londra’da yaşayan insanımız ise “Eskiden çok daha güzeldi!” diyor hep İngiltere için.

Türkiye’den gelen birçok insanın İngiltere’de yaşayabilmek için bir umut kapısı olarak gördüğü ‘Ankara Anlaşması’ acaba burada yaşayan insanımız tarafından biliniyor mu ve bu sayede yadsınamayacak oranda yüksek bir başvuru oranı ile Türkiye’den Britanya’ya gelinmesi kendilerine yarar veya zarar sağlayan bir durum mu? Merak ettik ve toplumundan gelen, İngiltere’de yaşayan insanlarımıza “Ankara Anlaşması hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorduk.

Olaylara farklı bir gözle bakmamızı sağlayabilecek birbirinden farklı yanıtlar aldığımız bu röportajımızı, keyifle okumanız dileğiyle.

Hakan Lamper

Ankara Anlaşması gerçekten iş yapmak, işini geliştirmek ve dünyaya açılmak için Türk vatandaşlarına güzel bir olanak sağlıyor. İngiltere dünyanın en önemli ülkelerinin başında geliyor ve burada kurduğunuz bir şirket ile bir anda şirket bazında dünya vatandaşı oluyorsunuz. Ancak bu vize türü istismar edilmemeli. Ayrıca şunu da mutlaka belirtmekte fayda var; son zamanlardaki başvuru yoğunluğunun yarattığı sorunlara mutlaka çare bulunmalı. En önemlisi de vize uzatımlarında pasaportların içeride 4-5 ay kalması sıkıntı yaratıyor. Bu süre çok uzun. Başka ülkelerle de işi olan bir kişinin o kadar süre ülkeden çıkamaması gibi bir durum tolerans edilebilir değil. Ayrıca Ankara Anlaşması ile ülkeye gelen Türkler dağınık. Gerek yukarıda belirttiğim pasaport sorunu, gerekse başka sorunlarda birlikte hareket ederek sorunların çözümünde ortak bakış ve güç sağlanmalı. Türkiye’den bu şekilde gelen kişilerin daha kolay iletişim kurabileceği bir örgütlenme biçimi düşünmek yararlı olur. Brexit ile Ankara Anlaşmasının ise doğrudan bağı yok. Bence Brexit ile Ankara Anlaşması kalkmaz. Ayrıca Brexit süreci hiç kolay olmayacak. Teresa May hükümeti Brexit’i kolay aşmak için güçlenme beklentisi ile seçim yaptı ama İşçi Partisi umulmadık bir oy artışı ile güçlendi. Yani May’in planı tutmadı. Bu da Brexit’in kolay olmayacağını gösteriyor. Bir daha referandum yapılsa eminim ki farkla Avrupa Birliği yanlıları kazanır.

 

 

Mesut Tunga

Ankara Anlaşması her ne kadar dolar kurundan fazla bir dalgalanma içerisinde olsa da, bunu şu an için çalışma ve oturum vizeleri içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sunulmuş büyük bir kolaylık olarak görmekteyim. Vizelerin onay süreleri zaman zaman 8-10 güne kadar düşse de genelde aylarca süren onay süreleri, özellikle de Birleşik Krallık’tan yapılan başvurularda, hapis hayatı yaşatması oldukça can sıkıcı. Ankara Anlaşması vizesinin veriliş amacı, iş kurup ekonomiye katkı sağlamak olarak tanımlansa da, bu vizeye sahip olanların çoğunluğu kontrat bazlı olarak firmalara iş yapmakta; daha doğrusu firmalarda çalışmakta. Bu sebepten, İngiltere bu vize türüne hep soğuk bakmış, vermemek, uzatmamak için hep bir bahane üretme yoluna gitmiş. Bugünlerde ise yine ortalıkta, süresiz oturum ile ilgili belirsizlikler dolanmakta ve yine can sıkmakta. Durumun bu şekilde olması, bu vize sahiplerini kafalarında hep bir soru işareti ile gezmek durumunda bırakıyor. Sürekli “Acaba bu vize kaldırılacak mı? Kaldırılırsa ne yaparız?” gibi sorular kafalarda dolanmakta. Başta da dediğim gibi, her ne olursa olsun, Britanya’da iş kurmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Ankara Anlaşmasını şu an için en kolay, en ucuz ve en hızlı yol olarak görmekteyim.

Yeşim Çelik

Türk vatandaşları ile yapılan bu anlaşma bence çok faydalı. Ancak sadece bizim için değil İngiltere için de iyi bir şey. Çünkü İngilizler çalışmayı çok sevmiyor. Biz ise çalışkanız. Buraya gelen Türk vatandaşları eskiden genelde restoran ve market işi yapıyormuş. Ancak Ankara Anlaşmasının duyulması ile birlikte gerçekten işini iyi yapan farklı mesleklerden binlerce kişi buraya geldi. Önceden buraya gelenlerin tek derdi paraydı. Ne kadar çok para kazanıp memlekette ev, arazi alabilirsek o kadar kar sayılıyordu. Şimdi ise ülke de başka manevi değer arayışları içerisinde gelen insanlar var. Yani aradıkları şey adalet, insan hakları, demokrasi. Bunların Türkiye’de yok olduğuna inanan insanlar İngiltere’ye geliyor. Bence bu insanlar İngiltere için daha faydalı olacak. İngiliz hükümetleri hep Türkleri önceden gelen profil ile değerlendirmiş. Bu yüzden Brexit ile Ankara Anlaşmasının son bulacağı söylentileri geçiyor. Türk vatandaşlarıysa burada iyi şeyler yaptığı kadar kötü şeylerde yapmış. Ancak Ankara Anlaşması ile özellikle son zamanlarda aralarında benim de Türkiye’den tanıdığım çok iyi seviyelerde olan kişiler buralara gelmeye başladı. Eminim bundan sonra Türk vatandaşlarının isimleri sadece kebapla anılmayacak.

Kemal Yeter

Bence Ankara Anlaşması Türkiye’de yaşayan insanlar için büyük bir fırsat. Ama gerçekten ticaret yapma düşüncesi olanlar için. Birde bu anlaşma ile buraya gelip bir şekilde burada yaşamaya, kaçak çalışarak hayatlarını devam ettiren insanlar var. Bu insanların devlete yarardan çok zararı var. Neticede bu anlaşma iki ülke arasında çıkar ve menfaat ilişkileri üzerine düzenlenmiş ve bu amaçla imzalanmış. Şu an son gelişmelerden haberim yok. Ancak konu ile ilgili kurumların işleri daha sıkı tuttuğunu biliyorum. Hatta bazı insanlarda oturum almakta zorlanıyormuş. Bunun nedeni bence bu anlaşmanın birileri tarafından suiistimal edilmesinden kaynaklanıyor. Bu insanlar yüzünden gerçekten burada yaşamayı ve buranın vatandaşı olmayı hak eden insanlarda zan altında kalıyor ve bekletiliyor.

Ahmet Yaşar Alptekin

Uzun yıllardır İngiltere’de yaşıyorum. Geldiğimizden beri çok insanla tanıştık. Her ülke insanının iyisi de var kötüsü de. Bizim Türkiye’den gelen insanların da aynı şekilde hem iyisi var, hem kötüsü. Bu yüzden bana kalırsa Ankara Anlaşması ile ilgili burada yaşayan insanlar önyargılı olmamalı. Tahmin ediyorum ki İngilizlerde zaman zaman şöyle bir korku var; “Türkler buraya dolacak ve tehlikeli olacak.” İngilizlerin bu kanıya kapılması Türk vatandaşlarından çok diğer ülkelerden gelen insanlar; örneğin Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden gelen bazı insanlar bu korkuya neden oldu.  Çünkü duyduğumuz ve gördüğümüz kadarıyla hırsızlık, kapkaç gibi birçok suça karışıyorlar. Türk vatandaşlarıysa bazı kurallara çabuk adapte olamıyor. Son zamanlarda Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gerçekten profili ve kaşesi yüksek insanlar gelmeye başladı. Bu tabii ki Türkiye’den gelen insanlara fayda sağladığı kadar İngiltere’ye de sağlayacak. İngilizler çok tembel. Çalışmayı sevmiyorlar. Türk vatandaşlarıysa gece gündüz çalışıyor. Bu yüzden başarılı oluyorlar.

Feraye Akın

Bence Ankara Anlaşması en çok bu işten para kazanan insanların işine yarıyor. Bu işin ciddi bir piyasası var. Danışmanı, avukatı, muhasebecisi hepsi Türkiye’den Ankara Anlaşması başvurusunu yapanlar üzerinden para kazanıyor. Hem de binlerce pound gibi ciddi paralar isteniyor danışmanlık ücretlerinde. Türklerin umutları üzerinden para kazanan ciddi bir çevre var. Ankara Anlaşması normalde Türk insanı için güzel bir şey. Tabii ki insanların buraya gelmesini başarılı olmasını bende isterim. Ancak empati yapıp bir İngiliz’in yerine koyuyorum kendimi ve o zaman Ankara Anlaşmasını neden istemeyeceklerini anlıyorum. Düşünsenize sizin yaptığınız işi kendi ülke parası değersiz olduğu için burada daha ucuza yapan insanlar geliyor; tesisatçısından, yazılımcısına. Elbette böyle bir şeyi istemezsiniz. Bence bu Türk vatandaşlarına verilen bir şans. Bunu değerlendirip değerlendirememekse tamamen insanın kendi elinde.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.