kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3310
EURO
35,0618
STERLIN
40,8482
BITCOIN
$70.342
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Bunamayı sanal gerçeklikle teşhis eden bilgisayar oyunu

Bilim insanları, dementia (bunama) hastalığının ilk belirtilerinden biri olan yön bulma yeteneğini ölçmek için bir bilgisayar oyunu tasarladı.

Bunamayı sanal gerçeklikle teşhis eden bilgisayar oyunu
29.08.2017
0
A+
A-

 

Bilim insanları, dementia (bunama) hastalığının ilk belirtilerinden biri olan yön bulma yeteneğini ölçmek için bir bilgisayar oyunu tasarladı. Bilim insanları oyun ile sanal gerçekliğe geçiş yaparak hastalık hakında daha fazla detay elde etmeyi umuyor.
Akıllı telefon uygulamasının halen 3 milyon takipçisi olan “Sea Hero Quest VR” isimli oyunda bir botun kaptanlığını yapıyorsunuz.
Amaç, yön duygusunu kullanarak, karmaşık su yollardan, ıssız adalardan ve buz tutmuş okyanuslardan geçip alanın krokisini çıkarmak. Hatta sosisli sandviç seven deniz canavarlarını beslemek.
Ancak bu sadece bir oyun değil. Siz oynarken veriler sinirbilimciler tarafından daha sonra değerlendirilmek üzere toplanıyor.
Bilgisayar oyunu programcısı Glitchers şirketinden Max Scott-Slade, oyun için İngiltere‘deki University College London‘dan ve İsviçre‘deki ETH Zurih’ten bilim insanlarıyla çalıştı.
Max Scott-Slade BBC‘ye yaptığı açıklamada, “Normalde sıkıcı ve laboratuvar merkezli olan bir konuyu kamuya olabildiğince eğlenceli bir şekilde sunmak çok ilginç” dedi.
Scott-Slade, “Oyunun bizim için anlamı daha zengin verilere ulaşmak. Sanal gerçeklik versiyonuyla 15 kat daha fazla veriye ulaşıyoruz çünkü başın nereye baktığı ve botun nereye ilerlediğini ayırıyoruz” diye konuştu.

ERKEKLERİN YÖN DUYGUSU DAHA İYİ

İlk oyunun bulguları 2016 yılında sinirbilimcilerin uluslararası toplantısında sunuldu.
Bulgular insanların gençlik çağlarından sonra yön duygusunun giderek zayıfladığını gösterdi.
Bulgular, erkeklerin yön duygusunun kadınlara göre biraz daha iyi olduğunu ortaya koydu. Ayrıca İskandinav ülkeleri dünyanın geri kalanına göre daha iyi performans sergiledi.
ETH Zurich Üniversitesi’nden bilişsel bilim bölümü başkanı Profesör Christophe Hoelscher, “Hiçbir proje 3 milyon insanın gerçek etkileşimlerine ilişkin bu derece detaylı veriler toplamadı” diyor ve ekliyor.
“Bu bize klasik araştırmalarla yapamayacağımız bir dizi analizi yapma imkanı sağlayacak.”

BELİRTİLERİN ORTAYA ÇIKMASI 10 YILDAN UZUN SÜREBİLİYOR
Alman Deutsche Telekom tarafından finansmanı sağlanan proje henüz bitmiş değil, ancak amaç bunamayı ilk aşamalarında test edebilmek.
İngiltere’de 850 bin kişi bunama hastalığıyla yaşıyor. Bu rakamın 2051’de 2 milyona ulaşması bekleniyor.
Hastalığın belirtilerinin ortaya çıkması 10 yıldan uzun bir süreyi ulabiliyor.
İngiltere’deki Alzheimer Araştırma Enstitüsü’nden Doktor David Reynolds, “Asıl istediğimiz bunama hastalığı olan insanları şimdikinden 10-15 yıl önce teşhis edebilmek. Sea Hero Quest gibi bir oyun ve yönümüzü nasıl bulduğumuzu anlamak daha erken teşhiste faydalı olacak” diyor.
Bunamayı engelleyen ya da yavaşlatan ilaçlar bulunmuyor. Ancak olsa bile belirtiler ortaya çıkmadan ve beyin zarar görmeden kullanılırsa işe yarayacağına inanılıyor. (BBCTÜRKÇE)

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.