kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
STERLIN
40,8995
BITCOIN
$70.651
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Siber: Guterres’in raporu objektif olmalı

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Birleşmiş Milletler Genel Sekteri Antonio Guterres’in Kıbrıs konusundaki raporunun objektif olmasını beklediklerini kaydetti.

Siber: Guterres’in raporu objektif olmalı
13.09.2017
0
A+
A-

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Birleşmiş Milletler Genel Sekteri Antonio Guterres’in Kıbrıs konusundaki raporunun objektif olmasını beklediklerini kaydetti.

Kıbrıs Türk toplumunun varlığının dünya tarafından saygı görmesi, izolasyonların ve ambargoların kalkması için faaliyette olunması gerektiğini kaydeden Siber, “Birleşmiş Milletler Kıbrıs Türk toplumuyla kurumsal ilişki kurmalı çünkü böyle davranılarak diğer toplumun hiçbir ortaklıkta veya çözümde bizi siyasi eşit olarak görmemesine çanak tutuluyor” dedi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

Akıncı’nın önümüzdeki haftaki New York ziyareti üzerine gerçekleşen görüşme sonrasında basına açıklama yapan Siber, bir soru üzerine Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın “kış saati uygulamasına geçilmeyecek, saatler değişmeyecek” açıklamasını da değerlendirdi.

Siber, “Çocuklarımızın sabahın o karanlığında okula gitmesini sağlıklı bulmuyoruz ama kararın somut gerekçelerinin konuşulması gerek” dedi.

Meclis Başkanı Siber, ilk açıklamasını Akıncı ile görüşmesi üzerine yaptı.

Akıncı’ya New York temaslarında başarı dileyen Sibel Siber, Birleşmiş Milletler Genel Sekteri Antonio Guterres’in Kıbrıs konusundaki raporunun açıklanmasını beklediklerini söyledi, “Bu raporun durumu somut şekilde yansıtması en büyük beklentimiz” ifadesine yer verdi.

Müzakere sürecinin Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin de gözlemcilerin de katıldığı süreçte seyrettiğini anımsatan Siber,  iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı Birleşmiş Milletler parametreleri temelinde arzulanan çözüme ulaşılamadığını söyledi.

Bu konudaki somut gerçeklerin, Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi parti başkanları, bağımsız gözlemciler ve kendisi tarafından defalarca ifade edildiğini kaydeden Siber, şöyle devam etti:

“Rum tarafında şu andaki statünün devam etmesi yönündeki düşüncüleri ağır basıyor. Hepimizde bu görüş hakim. Dolayısıyla Birleşmiş Milletlerin raporu bizim için çok önemli. Hep vurguladım, Sayın Cumhurbaşkanı ile bugünkü görüşmede de dile getirdim; bizim toplumsal bir varlığımız var. Toplum, halk yığını demek değil. Toplum, demokrasisi, yargısı, parlamenter sistemi ve seçimleriyle bir yapıdır. Birleşmiş Milletlerin bu yapının varlığına  saygı göstermesi, bizimle toplum düzeyinde kurumsal ilişki kurması gerek çünkü böyle davranılarak diğer toplumun hiçbir ortaklıkta veya çözümde bizi siyasi eşit olarak görmemesine çanak tutuluyor.”

OBJEKTİF OLMALARINI BEKLİYORUZ

Kıbrıslı Türklerin toplumsal varlığının dünya tarafından saygı görmesi, izolasyonların ve ambargoların kalkması için faaliyet içinde olunması gerektiğini de söyleyen Siber, “Bu doğrultuda Birleşmiş Milletlerden raporun objektif olmasını bekliyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Denktaş’ın “kış saati uygulamasına geçilmeyecek, saatler değişmeyecek” açıklamasının sorulması üzerine Siber, kararı basından öğrendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile bu konuyu da konuştuklarını belirten Siber, “Bu konuyu görüşmemiz, getirilerini, götürülerini, neye dayanılarak böyle bir karar verildiğini konuşmamız, hükümet yetkililerini dinlememiz gerekiyor” dedi.

“Şöyle bir gerçek var ki biz çocuklarımızın sabahın o karanlığında okula gitmesini sağlıklı bulmuyoruz, uzmanlar da bunu söylüyor” şekline konuşan Siber, kararın somut gerekçelerinin konuşulması gerektiğini yineledi. (KIBRIS.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.