kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5633
EURO
34,9059
STERLIN
40,5881
BITCOIN
$64.214
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Yine iklim değişikliği

13.09.2017
0
A+
A-

İklim değişikliği reeldir ve hayatımızı giderek daha fazla etkileyecek. Bunun bilincine varalım. Bu sorunla baş edecek bilgi ve teknolojiye sahibiz. Önemli olan siyasi iradedir.

Harvey ve Irma kasırgaları, Hindistan, Bangladeş, Nepal’i etkileyen şiddetli muson yağmurları iklim değişikliği konusunu yeniden gündeme getirdi. Aklı başında herkes can ve mal kaybına yol açan bu doğal felaketlerle iklim değişikliği arasında bağlantı olduğunu bilir. İnsanlık olarak zaman kaybetmeden bu konuda gerekli önlemleri almazsak Harvey, Irma gibi felaketlerin sayısı artacak. Fazla zamanımız yok. Bilim insanları aşağı yukarı 3 yılımız kaldığını hesaplıyorlar. Daha sonra sıcaklıklar çok artacak ve bu durum dünyanın kimi bölgelerinde kuraklık, susuzluk, çölleşme gibi sonuçlar doğururken bazı bölgeler çok büyük miktarda yağış alacak ve felaket yaşayacak. Harvey ve Irma kasırgaları ABD’de can kaybına ve büyük hasara yol açtı. İşte bu noktada akla Başkan Donald Trump’ın görüşleri geliyor. Trump küresel ısınmanın insan eylemlerinin sonucu olduğunu kabul etmiyor, küresel ısınma ile mücadeleye destek vermiyor. Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı bunun kanıtı. ABD gibi büyük ve zengin bir ülkenin katkıları olmadan iklim değişikliği ile hızlı ve sonuç alıcı mücadele mümkün mü? Değil.

Bu konuda Donald Trump’a dolaylı olarak en iyi yanıtlardan birini Papa Francesco verdi. BBC Türkçe’de aktarıldığına göre Katolik Kilisesi lideri Papa, iklim değişikliğinin insan ürünü olduğuna inanmayan ve bu konuda önlem almaya yanaşmayan liderleri “tarihin yargılayacağını” söyledi. Bu çok doğru ve önemli bir uyarı. İklim değişikliğinin insan etkisine bağlı olduğunu kabul etmeyen ve sera gazı salınımını kısıtlamak için diğer ülkelerle işbirliği yapmayı reddeden siyasi liderlerin sorumluluğuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Papa, “Bunu reddedenler gidip bilim insanlarına sormalı. Bilim insanları bu konuda çok net konuşuyor… Geçenlerde bir üniversiteden bir haber geldi: Geri dönmek için 3 yılımız var, aksi halde sonuçları feci olacak. Bu 3 yıllık süre doğru mu değil mi bilmiyorum ama eğer geri dönmezsek aşağı düşeceğiz, bu doğru. İklim değişikliklerinin etkileri gözle görülüyor, bilim insanları izlenmesi gereken yolları açıkça söylüyor. Hepimizin sorumluluğu var, hepimizin. Politikacıların da sorumluluğu var… Şüphesi olanlar varsa bilim insanlarına sorsun. Sonra da kararını versin. Bu kararları tarih yargılayacak” dedi. Papa taşı gediğine oturttu. Umarız Donald Trump gerekli mesajı almıştır.

Trump yönetimi iklim değişikliğini reddetmeye devam ederse bunun hem Amerikan halkına, hem de dünya halklarına faturası ağır olacak. İklim değişikliğinin kasırgaları nasıl etkilediği konusunda tartışmalar var. Kasırgaların tek nedeni iklim değişikliği değil elbette. Atmosfer çok karmaşık bir yapıya sahip. Çeşitli faktörleri hesaba katmak lazım. Ancak bilim insanları küresel ısınmanın çeşitli şekillerde kasırgaları güçlendirdiğini söylüyorlar. Sıcak hava ve sıcak su bu faktörler arasında. Kasırgaların bıraktığı suların yüzde 30’unun insan eylemleri kaynaklı olduğunu düşünenler var. Bu kısa yazıda bu tartışamların detayına girmemiz mümkün değil. Bu konuda bilim insanlarının söylediklerine bakmamız lazım. Bilim insanları arada bağ olduğunu düşünüyor. Doğal felaketlerle iklim değişikliği arasında bağ olduğunu görme zamanı gelmiştir.

“Kasırgalar ve kuraklıklar” başlıklı yazımı şöyle bitirmiştim: “İnsanlık olarak su dahil iklim değişikliği bağlantılı önemli sorunlarımızı çözümleyebilmek için öncelikle iklim değişikliği ile mücadeleye önem vermeliyiz. Bu bağlamda Paris İklim Anlaşması’nın hayata geçirilmesi son derece önemlidir. Başkan Trump’ın Harvey kasırgasının (ve Irma) neden olduğu felaket karşısında iklim değişikliği konusundaki görüşlerini gözden geçirmesi gerekir. Sorunlar globaldir ve global çözümler gerektirir.” İklim değişikliği ile mücadelede uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi, ABD, Çin Hindistan, AB gibi aktörlerin bu konuda liderlik yapmaları, zengin ülkelerin başı çekmesi gerekir. İklim değişikliği reeldir ve hayatımızı giderek daha fazla etkileyecek. Bunun bilincine varalım. Bu sorunla baş edecek bilgi ve teknolojiye sahibiz. Önemli olan siyasi iradedir. Maalesef Trump gibilerde siyasi irade yok.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.