kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3613
EURO
34,9612
STERLIN
40,9432
BITCOIN
$70.780
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Akıncı’dan ‘Erken Seçim’e EVET

Cumhurbaşkanlığı’nda Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın ele alındığı toplantı yapıldı.

Akıncı’dan ‘Erken Seçim’e EVET
01.11.2017
0
A+
A-

 Cumhurbaşkanlığı’nda Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın ele alındığı toplantı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın davetiyle Meclis Başkanı Sibel Siber, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik,  UBP Genel Başkanı Başbakan Hüseyin Özgürgün, DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in katıldığı toplantı yaklaşık 45 dakika sürdü.

Toplantı çıkışında Meclis Başkanı Sibel Siber basın mensuplarına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Siber, ülkede yeni yasayla ilk kez seçime gidileceğini ve bu yasanın halk arasında çarşaf liste olarak adlandırıldığını anımsatarak, yasanın ilk olarak alt komitede uzun uzun tartışıldığını, ardından da Genel Kurul’dan geçtiğini ve Cumhurbaşkanı’na gönderildiğini anlattı.

Siber, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın imzalamadan önce bu yasayla ilgili istişare toplantısı yapmak istediğini ve Meclis Başkanı olarak kendisinin, Yüksek Mahkeme Başkanı’nın ve mecliste temsil edilen parti başkanlarının bir araya gelerek yasayı değerlendirdiklerini belirtti.

Tüm yasalar için geçerli olan uygulamada yaşanabilecek aksaklıkları, hata payını ele aldıklarını dile getiren Siber, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın verdiği bilgiye göre bu yasayı imzalayacağını, sonrasında da resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe gireceğini kaydetti. Siber, ardından da Genel Kurul’da erken seçimin tarihinin kararlaştırılacağını söyledi.

TÜM PARTİLER ERKEN SEÇİM KONUSUNDA HEM FİKİR

Siber, tüm partilerin erken seçim konusunda hem fikir olduğunu, ancak tarih konusunda Ana Muhalefet Başkanı ile  Başbakan’ın aynı tarihi seslendirmesine rağmen, diğer partilerin ve iktidar ortağının bütçenin geçmesini sebep göstererek farklı bir tarih önerdiğini anlattı.

Bunun yine Meclisin konusu olduğunu, ilerleyen günlerde tarih konusunda da karara varılacağını dile getiren Siber, sonrasında yasanın vatandaşlara iyi anlatılmasının önemine değindi.

Demokrasinin en önemli konularından birinin vatandaşın kullandığı oyların yanmaması olduğuna işaret eden Siber, bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’nun çalışma yapacağını, broşür basacağını ancak her milletvekiline bu yasayı, nasıl oy kullanılacağını halka anlatma görevi düştüğünü söyledi.

Soruları da yanıtlayan Meclis Başkanı Siber, tarihle ilgili bir öngörüsü olmadığını, Meclis’te 7 Ocak’ın seslendirildiğini, bu tarihle ilgili yılbaşı ve hazırlıkların yetişememesi gibi sıkıntılar dile getirildiğini, ancak bu tarihe karar verilirse Yüksek Seçim Kurulu’nun hazır olabileceğini açıkladığını aktardı.

Siber, Meclisin iradesinin önemli olduğunu ancak devlet yönetmenin sorumluluğuyla da hareket ederek vatandaşı bütçe ve başka konularda zora sokmadan tüm tedbirleri alarak bir tarih saptayacaklarını belirtti.

TOPLANTI TARİHLE DEĞİL, YASAYLA İLGİLİYDİ

Meclis Başkanı Siber bir soru üzerine, Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıda yasayla ilgili genel değerlendirme yapıldığını, seçim tarihinin konuşulmadığını da vurguladı.

Yeni Seçim Yasası’nın oy kullanırken geçmişe göre daha fazla zaman harcanmasına sebep olabileceğini de soru üzerine dile getiren Siber, “Özellikle karma oylarda, sayılırken biraz zaman alacak gibi görünüyor” diye ekledi. (YENİDÜZEN)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.