kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3266
EURO
35,0806
STERLIN
41,0110
BITCOIN
$70.643
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Londralılar Ata’sını unutmadı

ATATÜRK ebediyete intikalinin 79. yıl dönümünde Londralılar tarafından farklı etkinliklerle anıldı.

Londralılar Ata’sını unutmadı
13.11.2017
0
A+
A-

ATATÜRK ebediyete intikalinin 79. yıl dönümünde Londralılar tarafından farklı etkinliklerle anıldı.

İlk anma etkinliği 10 Kasım sabahı CHP İngiltere merkezinde gerçekleşti. Atatürk’ü anmak için bir araya gelen vatandaşlar, saat 9’u 5 geçe bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşını okudu. Ardından söz alan CHP İngiltere Birliği Başkanı Hasan Dikme, İngiltere’de bir Atatürk büstü inşa edeceklerini açıkladı.

İNGİTERE’YE ATATÜRK BÜSTÜ

“Atatürk’ün ebediyete uğurlanışının 79’uncu yılını anmak üzere bir araya geldik. Dünyanın neresinde olursak olalım, her zaman her yerde bunu yapmaya devam edeceğiz. İngiltere için yapmak istediğimiz en önemli işlerden bir tanesi de burada bir Atatürk büstü bulunmamakta. Bununla ilgili bir çalışma yapacağız, bir girişimde bulunacağız. Merkezi Londra’da bunu yapabilmek için her türlü girişimde bulunacağız. Bir Atatürk büstünün veya heykelinin olması böylesi önemli günlerde ziyaret edip, Atamızın huzurunda saygı duruşunda bulunmak, anmak, hatırlamak amacıyla böyle bir girişimde bulunacağız. Bunun için gerekli adımları en kısa zamanda atacağız. Atatürk’ü anlamak sadece heykellerinin bir yerlere dikilmesi ve yüzeysel olarak hakkında bir şeyler söylenmesi ile bitmiyor.”

AKP ATATÜRK’Ü ÇARE GÖRÜYOR

Konuşmasının sonundan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemlerdeki Atatürk düşüncelerine de değinen Dikme, “Biliyorsunuz 2019’a ciddi bir hazırlık var. Özellikle AKP tarafından son günlerde gizli gizli, AKP’nin Atatürk’ü kullanma ve Atatürkleşme çabaları var. Belli başlı ilçelerden Atatürkçü toplayıp insanları otobüslerle Ankara’ya, Anıtkabir’e götürmek istiyorlar. Gönül isterdi ki bu yapılanların Beşiktaş’tan, Şişli’den değil keşke Sultangazi’den veya Bağcılar’dan götürebilselerdi de biz de bunun samimiyetine, ciddiyetine inanabilseydik. Fakat bir gerçek var ki çok büyük değerimiz olan Atatürk, AKP tarafından Cumhuriyetin tüm varlıklarını yok etmelerine rağmen artık neredeyse Cumhuriyeti ve Atatürk’ü bitirmek istemelerine rağmen gelinen noktada o kadar sıkıştılar ki onlar bile kedilerine Atatürk’ü çare görüyorlar.”

DERSİMİZ ATATÜRK

Londra’da yapılan anma etkinliklerinin ikinci İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD) tarafından düzenlendi. Geleneksel “10 Kasım Atatürk’ü Anma ve Anlama Toplantısı” geniş bir katılım ile Shorditch’deki merkezinde gerçekleşti. Turgut Özakman’nın “Şu Çılgın Türkler” kitabından uyarlanmış “Dersimiz Atatürk” adlı filmin izlenmesi ile başladı. Atatürk’ün insan, vatan, sanat, çocuk, doğa sevgisini ve ruhsal zenginliğini en güzel aktaran anekdotlar ile bezenmiş yapım izleyicilere Ata’sını adeta gözleri önünde canlandırdı ve duygusal anlar yaşattı. Toplantında çok sayıda üye ve kardeş dernek temsilcilerinin yanı sıra ilkokul öğrenci ve velilerinin, üniversite gençlerinin ve Brighton ve Birmingham’dan gelen Atatürkçülerin de katılımı dikkat çekti. Filmin ardından saygı duruşu yapıp, İstiklal Marşını okuyan katılımcılara, İADD Başkanı Jale Özer seslendi. Açış konuşması takiben İADD Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belma Ötüş Baskett ve İADD Bilim Kurulu Üyesi Dr. Enis Üser’in konuşmaları takip etti.

GÜN BİRLİK GÜNÜDÜR

İADD Başkanı Jale Özer açılış konuşmasında, “Bizler yurt dışında yaşayan Atatürkçüler her platformda Atatürk’ün kurduğu çağdaş, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni, yurtta barış, dünyada barış ilkesinin sadece Türkiye’ye değil dünya barışı için de gerekli olduğunu anlatmayı görev bilmeliyiz. Önümüzdeki kritik süreçte tüm yurtseverleri Atatürk ilke ve düşüncelerinin gösterdiği yol çerçevesinde birleşmeye ve örgütlenmeye çağrı yapıyoruz. Gün birleşme ve birlikte anavatanımıza sahip çıkma günüdür.”

Prof. Dr. Belma Ötüş Baskett filmde fotoğrafları verilen Atatürk’ün askerlik yaşamının ilk basamağı olan Manastır İdadisi’ni ziyareti ile ilgili gözlemlerini aktardı ve şu an Makedonya Müzesi olarak düzenlenmiş binanın dörtte birinin Atatürk Müzesi olarak çok bakımlı bir şekilde muhafaza edildiğini belirtti. Prof. Dr. Belma Ötüş Baskett daha sonra MÖ 14’üncü YY’dan itibaren güçlü Mısır Firavunu Akhenaton’un tek tanrı devrine geçiş dönemlerini anlattı ve 100 yıl sonra karşıtları tarafından unutturulmak istenen tek tanrı kavramının günümüze kadar yerleşmiş olduğunu görülüyor. Bu, aynı şekilde Atatürk’ün din ve devlet işlerinin ayrılması anlamına gelen Laiklik devriminin de 100 yıl içinde unutturulamayacağı umudunu yeşertiyor. Bunun bilimsel dayanağı da Sigmund Freud’un kolektif bellek üzerine yazdıklarıdır diyerek konuşmasını detaylandırdı.

Dr. Enis Üser daha önce sunduğu konferans konusu olan “Atatürk’ün İnsanlık Tarihindeki Yeri” adlı konuşmasında Atatürk’ün 18.YY Aydınlanma Çağı’nın temel düşüncelerini ve bunların politik aksiyona dönüştüğü 19. YY tecrübesini 20.YY’da başarı ile hayata geçiren kişi olduğuna dair ifadelerine kısa bir atıfta bulunduktan sonra Atatürk’ün düşünce dünyasının temelini oluşturan kavramların analizine, kökenine dair açıklamalar yaptı. Dr. Üser bu çerçevede Atatürk’ün din hakkındaki önermelerini ve altı ok fikrinin arkasında yatan tarihsel, sosyolojik ve politik boyutların neler olduğunu dinleyici ile paylaştı.
Dr. Üser konuşmasını bir uyarı ile sonuçlandırdı. 16 Nisan referandumunda ve daha sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında halkımız tarafından tüm yurt çapında olağanüstü sorumluluk ve coşkuyla yaşatılan Atatürk’ün anısını, bunun yarattığı şaşkınlık ve korkuyla, şimdi Atatürk’e karşı kin ve nefretle yetiştirilmiş ve rejimi değiştirmeyi, ülkeyi orta çağa geri götürmeyi adım adım planlayan bir zihniyet tarafından sahiplenme gösterileri başlamıştır. Yapılan konuşmalardan anlaşıldığı kadarıyla bu zihniyet şimdi Atatürk’e karşı çıkarak değil, onu sahipleniyor görünerek amacına ulaşmaya çalışacak ve halkımızı Atatürk ile aldatmak isteyecektir iddiasında bulundu.
Toplantı daha sonra Atatürk’ün en çok sevdiği yemek olan kuru fasulye, pilav ikramıyla son buldu.

KİTAPLAR VE ATATÜRK

Atatürk’ü anma etkinliklerinin üçüncü ve sonuncusu Çanakkale Anma Platformu (ÇAP) tarafından düzenlendi. Dr. Haldun Solmaztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı anma programında “90. yılında nutuk ve Atatürk’ün kitapları” adlı konferans gerçekleşti. Yoğun katılımın olduğu programa Troy Hotel ev sahipliği yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ÇAP Başkanı Servet Hassan, açılış ve selamlama konuşmasını yaptı. Hassan konuşmasından sonra programa katılan bürokratlardan KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran’ı konuşmasını yapmak üzere davet etti. Zehra Başaran, Atatürk’ü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadığımız 79’uncu yılında onu saygı ile andığı ifade eden bir konuşma yaptı. Başaran’ın konuşmasının ardından gecenin konuşmacısı olarak katılan Dr. Haldun Solmaztürk söz aldı. Emekli Tuğgeneral Dr. Haldun Solmaztürk, Atatürk’ün nutkunu ve diğer kitaplarını anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Nutuk’tan seçtiği ve 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkışından başlayarak 30 Ekim 1924’te ordunun siyaset dışı bırakılmasına kadar süre zarfında öne çıkan gelişmeleri ele alan Dr. Solmaztürk’ün anlattıkları katılımcılar tarafından pürdikkat dinlendi. Atatürk’ün imzasını taşıyan diğer kitaplardan da bahseden Dr. Solmaztürk, Atatürk’ün iyi bir yazardan önce iyi bir okur olduğunun altını çizdi.

ATATÜRK EN GÜZEL ÖRNEK

Türkiye’nin 3-5 yıl sonra önlenemez bir yükselişe geçeceğini ön gören Dr. Solmaztürk, gelecek nesillere de nasihatte bulundu. Emekli general, Türkiye Cumhuriyetinin ebediyeti için gençlerin daha çok okumasını, çalışkan olmalarını, pozitif ilme ve güzel sanatlara önem vermeleri gerektiğini ifade etti. Dr. Solmaztürk’ün konuşmasının ardıdnan ÇAP yönetimi kendisine bir plaket hediye etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.