kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
STERLIN
41,1376
BITCOIN
$70.836
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Ankara Anlaşmasının alternatifi var

Ankara Anlaşmasının alternatifi var

Birleşik Krallık’ta çalışmak ve yaşamak isteyen Türk vatandaşlarına özel olarak düzenlenen iki alternatif vize kategorisi mevcuttur. Bunlardan en iyi bilineni Ankara Anlaşması Türk İşadamı vizesi yani ECAA2’dir. Bu vize tipinde, başvuru sahiplerinin çalışmak istedikleri sektörle ilgili araştırma yapmaları, buna uygun uygulanabilir bir iş planı hazırlamaları ve İngiltere’de iş yapmak için yeterli sermayeye sahip olmaları gerekmektedir. Bu kategoride 4 yıl tamamlandıktan sonra, süresiz oturum hakkı kazanmak mümkündür.

Türk vatandaşları için ikinci seçenek ise, yaygın olarak bilinmeyen ECAA1 Türk Çalışan Vizesidir. Eğer bir başvuru sahibi İngiltere’de bir işletmeye yatırım yapmak istemiyorsa veya sermayesi yoksa bu vize pratik bir seçenek olabilir.

Bir Türk Çalışan Vizesi için şartlar nelerdir?

Türk çalışan hakları, Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) tarafından Türkiye ile kurulan Ortaklık Konseyi’nin 1/80 kararının 6 (1) Maddesi’nde belirtilmiştir.

Başvurunuzun İngiltere’de bir Türk çalışan olarak kabul edilmesi için karşılanması gereken bir takım sıkı koşullar vardır.

  1. Öncelikle, Türk vatandaşı olmalısınız,
  2. İkinci olarak, aşağıdaki göçmenlik kategorilerinden biri kapsamında, en az 1 yıl boyunca Birleşik Krallık’ta yasal olarak çalışmış olmalısınız:
    • İngiltere’de çalışma kısıtlamaları olmaksızın yerleşmiş bir kişinin eşi olarak bulunuyorsanız ve eşinizden ayrılmanız söz konusuysa
    • İngiltere’de çalışmanıza izin veren bir çalışma vize sahibiyseniz
    • Haftada 20 saat, tatil dönemlerinde ise tam gün çalışmanıza izin veren bir öğrenci vizesine sahipseniz

Vize türünün verdiği izinle Birleşik Krallık’ta yasal olarak çalışan bir Türk vatandaşı, ECAA Ortaklık Konseyi tarafından verilen bazı haklara sahiptir. Bu haklar arasında şunlar bulunur:

  1. Aynı işverenle çalışmaya devam edebilmek için bir yıllık sürekli istihdam sonrası Birleşik Krallık’ta çalışmak ve ikamet etmek için vize süresini uzatmak,
  2. Aynı işletmede çalışmaya devam etmek koşuluyla, 3 yıllık yasal istihdam süresi boyunca çalıştığı yeri değiştirmemek
  3. Aynı sektörde toplam 4 yıllık istihdam ve yasal oturma izninden sonra herhangi bir çalışma alanında ve herhangi bir işveren tarafından istihdam edilebilmek

Başvurunun başarılı olduğu durumlarda başvuran, Birleşik Krallık’ta bir Türk ECAA çalışanı olarak bulunmak için vize almış olacaktır.

Türk Çalışan Vizesinin avantajları nelerdir?

Diğer vatandaşların aksine, Türk vatandaşları, Türk Çalışan Vizesi çerçevesinde İngiltere’de çalışmasına izin verilmesi için daha avantajlı şartlara sahiptir. Türk vatandaşı olmayanlara kıyasla başlıca yararlar aşağıdaki gibidir:

  1. Başvuruda İç İşleri Bakanlığı harcı alınmaz.
  2. Karşılamak zorunda olduğunuz bir finansal limit yoktur.
  3. İngilizce dil testine girmeniz gerekmez.
  4. Maaş seviyenize getirilen herhangi bir zorunluluk yoktur. Avrupa Birliği (AB) yasası uyarınca, ne istihdam ilişkisinin niteliği ne para kaynağı ne de ücret seviyesi önemlidir.
  5. Girebileceğiniz istihdam türlerine ilişkin hiçbir kısıtlama yoktur. Bu size daha fazla esneklik kazandırır.
  6. İşvereniniz için İşgücü Piyasası testi yapma şartı bulunmaz. İstihdam size sunulmadan önce, işverenin size vereceği rolle ilgili ilanı öncelikle İngiliz ve Avrupa ülkesi vatandaşlarına sunma şartı aranmaz. Bu, Tier 2 çalışma izni kategorisi altında işler için mücadele etmek zorunda olan başvuru sahiplerine göre size avantaj sağlar.
  7. NHS sağlık servislerinden ücretsiz olarak faydalanma hakkı da sağlar.

Vize kapsamında ne kadar kalabilirsin?

Kalabileceğiniz süre ve yapabileceğiniz iş, İngiltere’de yasal olarak ne kadar çalıştığınıza bağlıdır.

Ne kadar İngiltere’de çalıştım İngiltere’de bulunma izni uzunluğu Ne yapabilirsiniz
1-3 yıl En çok 2 yıl Aynı işveren için çalışmaya devam
3-4 yıl En çok 1 yıl Değişiklik işveren, ama aynı meslekte
4 + yıl 3 yıla kadar Herhangi bir işveren için herhangi bir meslekte iş

 

Kalıcı olmak için sınırsız izin alabilir miyim?

ECAA1 bünyesinde Birleşik Krallık’ta bulunan Türk vatandaşlarının, ‘süresiz oturum izni’ alabilmek için Birleşik Krallık’ta aralıksız olarak toplam on yıl süreyle çalışmaya devam etmeleri gerekmektedir.  Ailemi getirebilir miyim?

“Aile üyeleri” eşler, sivil ortaklar, evli olmayan partnerler ve 21 yaşın altındaki çocuklar olarak tanımlanır. Başvuru sahipleri ayrıca, Birleşik Krallık’ta herhangi bir aile üyesine ikamet izni almak için başvurabilirler.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Başvurunuzun başarılı sonuçlanması için yukarıdaki gerekleri yerine getirmeniz gerekir. Bir Türk İşçisi vizesine hak kazanıp kazanmadığınızdan emin değilseniz, avukat ekibimiz şartları yerine getirip getirmediğiniz ve Birleşik Krallık’ta kalmanız için hangi seçenekleri kullanabileceğiniz konusunda size bilgilendirebilir.

Avukat Fidan Osoy – Direktör

 

Advantage Solicitors

Advantage House

2nd Floor

273 Fore Street

Edmonton

London N9 0PD

Tel: 0208 807 1676

Faks: 0208 807 7078

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.