kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3313
EURO
35,1685
STERLIN
41,1327
BITCOIN
$65.300
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Keçenin İngiltere yolculuğu başlıyor

İngilizler, iğneli keçe atölyesinde Türk geleneksel sanatlarının örneklerini öğrenecek.

Keçenin İngiltere yolculuğu başlıyor
18.02.2018
0
A+
A-

İngilizler, iğneli keçe atölyesinde Türk geleneksel sanatlarının örneklerini öğrenecek. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ve Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite, Yunus Emre Enstitüsü’nün davetlisi olarak Londra‘da katılımcılara keçelerden Osmanlı sanat eserlerinde kullanılan motifleri yapmayı öğretecek.

15 – 20 Mart tarihleri arasında Londra’da gerçekleştirilecek etkinlikte, katılımcılar Osmanlı sanatına ait çintemani, hatai, goncagül, lale, karanfil gibi motifleri işleyecek. Keçeler daha sonra telefon kılıfı, tablo, masa süsü gibi çeşitli formlara dönüştürülecek. Prof. Dr. Adanır, etkinlik kapsamında “Anadolu halıcılığının İngiliz halıcılığının başlangıcına etkisi ve iki ülke arasındaki etkileşim” başlıklı sunum da yapacak.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, Türk kültür ve sanatını tanıtmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü’nden davet aldıklarını belirterek, “Keçeleştirilmiş tekstil yüzeyi üzerine iğneler yardımıyla yün lifleri kullanarak desen ve motif oluşturacağız. Osmanlı sanatına ait çokça kullanılan lale, karanfil, çintemani gibi motiflerle katılımcılara iğneli keçe yapmayı öğreteceğiz. Geleneksel kültürümüzde yer alan keçenin sanatsal yansımalarını yapım sırasında gösterme olanağı yakalayacağız” dedi.

ANADOLU HALISININ İNGİLTERE SERÜVENİ

İngiltere’de 15. yüzyıla dek halı kullanılmadığını, İngiltere Kralı 8. Henry döneminde Venedikli tüccarlar aracılığıyla İran ve Anadolu halılarının bu ülkeye gittiğini vurgulayan Prof. Dr. Adanır, şunları söyledi:

“İngilizlerin geleneğinde halı yok. İngiliz sarayında 8. Henry’nin bu halılar üzerinde resimleri yapılıyor. Resimlerde Uşak halılarını görebiliyoruz. Daha sonraki yıllarda ise kendi zevklerine daha çok hitap edebilecek halılar üretmeye başlıyorlar. 2. Mahmut döneminde de İngiltere’ye halı siparişi veriliyor. Bu kez İngiltere’den halılar geliyor. Ancak özellikle sanayi devriminin ardından Anadolu’dan daha çok halı alıyorlar. İngilizler, İzmir’de merkezi olan halı firması kuruyor. Batı Anadolu halıcılığını kontrolleri altına alıyorlar. Bu konu üzerine de sunum yapacağım. İki ülke arasındaki bağları da göstereceğiz.” (HABERLER.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.