kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5782
EURO
34,9928
STERLIN
40,7945
BITCOIN
$64.326
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
9°C
LONDRA
9°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

İngiliz politikacılardan Kürtlere destek çağrısı

İngiliz Parlamentosu’nda yapılan toplantıda, Türkiye’nin sınırlarını İşid militanlarına kapatması ve Batılı ülkelerin Kürt devletini desteklemesini çağrısında bulunuldu.

İngiliz politikacılardan Kürtlere destek çağrısı
Parlamento’daki Irak konulu toplantıya ilgi yoğun oldu.

Parlamento’daki Irak konulu toplantıya ilgi yoğun oldu.

İngiliz Parlamentosu Irak’taki gelişmelere yönelik önemli bir toplantıya sahne oldu.  Çalışmalarına geçen ay başlayan The Centre for Kurdish Progress (Kürt Araştırmalar Merkezi) tarafından düzenlenen ve Hackney milletvekili Meg Hillier’în ev sahipliği yaptığı toplantıya katılan İngiliz politikacılar, Batılı ülkelerin Işid’e karşı askeri mücaeleye destek vermesi çağrısında bulundular.
“Irak krizi: Beklenmedik ittifaklar ve askeri müdahale olasılıkları” başlıklı toplantıda konuşan Savunma eski Bakanı Dr Liam Fox, İşid’in başta Körfez ülkeleri olmak üzere pek çok bölgeden yüklü bağışlar aldığını öne sürerek, İngiltere’nin bu desteğin kesilmesi yönünde daha aktif bir politika izlemesi gerektiğini kaydetti.

Savunma eski Bakanı, Muhafazakar Parti’li milletvekili Liam Fox, Batılı ülkelerin İşid’e karşı bir an önce harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

Savunma eski Bakanı, Muhafazakar Parti’li milletvekili Liam Fox, Batılı ülkelerin İşid’e karşı bir an önce harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

ESKİ SAVUNMA BAKANI BATILI ÜLKELERİ UYARDI
“Işid, bizden yaptıklarımızdan dolayı değil, varlığımızdan dolayı nefret ediyor” diyen Fox, Kürtlere verilen askeri ve maddi desteğin arttırılmasını da istedi. Muhafazakar milletvekili konuşmasını şöyle sürdürdü: “İslami devlet kurduklarını ilan eden örgüt sandığımızdan çok daha güçlü. Milyonlarca dolar gelirleri var ve giderek güçleniyorlar. Bir an önce harekete geçmeliyiz. Bu militanlar sadece Irak için değil, bütün bölge ve Batılı ülkeler için de ciddi bir tehdit unsuru. Eğer bunları durdurmayı başaramazsak, çok kanlı din kavgalarının yaşanacağı bir dönem başlayacak.”
250 dolayında dinleyicinin salonu hınca hınç doldurduğu toplantıda Irak Kürt Hükümeti’nin Londra Temsilcisi(KRG)Bayan Sami Adbul Rahman’ın yanısıra, Muhafazakar  Parti milletvekili Jason McCartney,  King’s College öğretim üyesi Bill Park, Lordlar Kamarası üyeleri Lord Tim Clement-Jones ve Lord Maurice Glasma ile gazeteci-yazarlar Patrick Cockburn ve Harvey Morris konuşmacı olarak katıldılar.

Parlamentoda’ki toplanıtya Kürt Hükümeti’nin Londra Temsilcisi(KRG)Bayan Sami Adbul Rahman’ın yanısıra, Muhafazakar  Parti milletvekili Jason McCartney,  King’s College öğretim üyesi Bill Park, Lordlar Kamarası üyeleri Lord Tim Clement-Jones ve Lord Maurice Glasma, Irak Türkmen Cephesi Londra temsilcisi Sundus Abbas ile gazeteci-yazarlar Patrick Cockburn ve Harvey Morris konuşmacı olarak katıldılar.

Parlamentoda’ki toplanıtya Kürt Hükümeti’nin Londra Temsilcisi(KRG)Bayan Sami Adbul Rahman’ın yanısıra, Muhafazakar Parti milletvekili Jason McCartney, King’s College öğretim üyesi Bill Park, Lordlar Kamarası üyeleri Lord Tim Clement-Jones ve Lord Maurice Glasma, Irak Türkmen Cephesi Londra temsilcisi Sundus Abbas ile gazeteci-yazarlar Patrick Cockburn ve Harvey Morris konuşmacı olarak katıldılar.

‘TÜRKİYE SINIRLARINDAKİ ÖNLEMLERİ ARTTIRMALI’
İngiliz Parlamentosu Kürdistan Bölgesi Dostluk Grubu yöneticisi Gary Kent’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda söz alan Bayan Sami Abdul Rahman, Irak’ta yaşananların soykırım olduğunu savundu. Bölgede büyük bir insanlık krizi yaşandığını aktaran Rahman, “Irak’ın kanlı bir tarihi var. Bu sürecin değişmesi için Iraklı Kürtlerin daha kaç katliamla, ne kadar şiddetle yüz yüze kalmaları gerekiyor” dedi. KRG Temsilcisi bir soru üzerine de Türkiye’nin İşid militanlarının sınırlarından geçişini önlemek için daha fazla önlem alması gerektiğini ve  insani yardımlarını arttırmasını beklediklerini kaydetti.
Toplantıda Türkiye’ye yönelik en sert eleştirileri Suriye’de özerk bir yönetim ilan eden PYD’nin İngiltere temsilcisi Dr Alan Semo yaptı. 2012 yılından bu yan uluslararası kamuoyu ve Türkiye’yi İşid konusunda uyardıklarını söyleyen Semo,bugün uyarılarının karşılıksız bırakılmasının bedelinin ödendiğini ileri sürdü. İşid’in, bu kadar güçlenmeden önce durdurulabileceğini savunan PYD Temsilcisi, Ankara’ya yönelik olarak ise şu eleştirileri dile getirdi:
“ Musul Konsolosluğu çalışanları rehin alınan Türkiye, bu sürece dahil olmamaya çalışıyor. Özellikle Batılı ülkelerden gelen savaşçılar, Türk sınırlarından geçerek bölgeye ulaşıyorlar ve otoriteler bunları durdurmak için hiçbir şey yapmıyorlar. Sınırlı imkanlarımıza ragmen, bölgede bulunan hakları korumak için büyük bir mücadele sergiliyoruz.  İşid’le mücadele için bizimle işbirliği yapacak bütün ülkelere açığız. Onları yenilgiye uğratmak için PKK ve Peşmergelerle beraber mücadele etmemiz; Batı’dan askeri ve finansal destek almamız gerekiyor.”

Vodafone'un eski CEO'su Sir Julian Horn-Smith de

Vodafone’un eski CEO’su Sir Julian Horn-Smith de toplantının izleyicileri arasındaydı.

ESAT’LA İŞBİRLİĞİ OLASILIĞI TARTIŞMA YARATTI
Lord Maurice Grasman da Britanya’nın İşid’le savaş için destek vermesinin zorunluluk haline geldiğini söylerken, Milletvekili Jason McCartney ise bölgede Kürdistan’ın geleceği için sürdürülen kavganın başladığını ve Britanya’nın Kürtlere bu konuda gerekli desteği sağlaması gerektiğini kaydetti.
Toplantının bir diğer konuşmacısı olan Liberal Demokrat Parti’li Lord Tim Clement Jones, batılı güçlerin sadece Bağdat yönetimine destek vermeye focus olmasının yanlış olduğunu savunurken, Kürtlerin, savaşlardan kurtulamayan bir bölgede, kendi demokratik devletlerini inşa etmelerine destek olmanın, krizin aşılması için faydalı olacağını söyledi.

Toplantının izleyicileri özellikle Türkiye'nin bölgedeki rolüne ilişkin sorular yönelttiler.

Toplantının izleyicileri özellikle Türkiye’nin bölgedeki rolüne ilişkin sorular yönelttiler.

Parlamento’daki oturumda söz alan ve Türkiye üzerinde çalışmaları ile tanınan King’s College öğretim üyesi Bill Park, Batılı ülkelerin PKK, PYD ve hatta Esat yönetimi ile ilişkilerini yeniden gözden geçirmesinin, bölgenin koşullarını anlamada ve İşid’le mücadelede başarıya ulaşılmasında yararlı olacağını ifade etti.
Independent gazetesi yazarlarından Patrick Cockburn Türkiye’ye sınırlarını İşid militanlarına kapatma çağrısı yaparken, yazar Harvey Morris de Esat yönetimi ile işbirliği olasılığına şiddetle karşı çıktı. Irak’ın geleceği konusunda kötümser olduğunu söyleyen Morris, Kürtlerin taleplerinin karşılanacağını sanmadığını kaydetti.
Çok sayıda İngiliz milletvekilinin zaman zaman izleyici oldukları toplantının davetlileri arasında bulunan Irak Türkmen Cephesi Londra temsilcisi Sundus Abbas, İşid’in bölgede yaşayan bütün toplumlar için tehdit oluşturduğunu vurgularken, Türkmenlerin görmezden gelindiği eleştirisinde bulundu.

Kurdish Progress tarafından düzenlenen etkinlik, parlamentonun en kalabalık toplantılarından birisine sahne oldu.

Kurdish Progress tarafından düzenlenen etkinlik, parlamentonun en kalabalık toplantılarından birisine sahne oldu.

 

Çok sayıda öğrenci ve profesyonelin ilgi gösterdiği toplantıda konuşmacılara yöneltilen sorular zaman zaman ateşli tartışmalara yol açtı.

Çok sayıda öğrenci ve profesyonelin ilgi gösterdiği toplantıda konuşmacılara yöneltilen sorular zaman zaman ateşli tartışmalara yol açtı.

 

The Centre for Kurdish Progress tarafından düzenlenen toplantının organizasyonuna CEFTUS da katkıda bulundu.

The Centre for Kurdish Progress tarafından düzenlenen toplantının organizasyonuna CEFTUS da katkıda bulundu.

Savunma eski Bakanı Liam Fox ve CEFTUS Direktörü İbrahim Doğuş

Savunma eski Bakanı Liam Fox ve CEFTUS Direktörü İbrahim Doğuş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.