kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3613
EURO
34,9886
STERLIN
40,8683
BITCOIN
$70.674
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İskoçlardan bağımsızlığa “hayır”

İskoçya’da dün yapılan referandumda “Britanya’dan ayrılmama” kararı çıktı.

İskoçlardan bağımsızlığa “hayır”
19.09.2014
0
A+
A-
İskoçya’da dün yapılan referandumda “Britanya’dan ayrılmama” kararı çıktı.
İskoçya'nın kararı

Referandumda “Evet” oyları yüzde 45 ile azınlıkta kaldı

İki senedir süren ve özellike son bir ayda yoğunlaşan bir kampanya döneminin sonuna İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” sorusunun yöneltildiği referanduma İskoç seçmenlerin yüzde 55’i “hayır” oyu kullandı.

Kayıtlı seçmenlerin yüzde 45’ini oluşturan 1 milyon 617 bin 989 kişi ise “evet” oyu atarak bağımsızlığı destekledi. 2 milyon bin 926 seçmen ise Birleşik Krallık ile birlikten yana oy verdi.

Son haftalarda anketlerin dar oy farkları göstermesine karşın, “hayır” oylarının 10 puan fark ile galip gelmesi, Başbakan David Cameron dahil Birleşik Krallık’ın devamını isteyen kesimini ciddi bir oranda rahatlattı.

Cameron, Birleşik Krallık’ın bütün olarak değişim sürecine gireceğine işaret ederek, “İskoçya halkının kendisini ilgilendiren konularla ilgili daha fazla söz hakkı olacağı gibi İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’nın da kendi meselelerinde söz hakkı olmalı” diye konuştu.

Vergilendirme, harcama ve sosyal yardım gibi konularda önümüzdeki sene yapılacak parlamento seçimleri öncesinde İskoçya’ya daha fazla yetki verilmesi bekleniyor.

Gordon Brown

Eski Başbakan Gordon Brown’ın kampanyanın son günlerinde yaptığı “Hayır” lehine konuşması, uzmanlara göre büyük bir etki yarattı

İskoç Ulusal Partisi SNP’nin yeniden bir referandum talep etme olasılığına ilişkin olarak ise Başbakan, “Herhangi bir anlaşmazlık olmayacak. Yeniden yapılmayacak. İskoçya’nın ortaya koyduğu iradeyi gördük” değerlendirmesini yaptı.

SNP lideri ve İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı Alex Salmond, “bağımsızlığa hayır” kararını kabul ettiğini söyledi ve “Tüm İskoçya’yı halkın demokratik kararını kabul etmeye çağırıyorum” dedi.

Başkent Edinburgh’dan “hayır” oyu çıkarken, ülkenin en büyük şehri Glasgow’daki seçmenlerin çoğunluğu ayrılıkçılara destek verdi.

Edinburgh’un iki saat kuzeyindeki büyük Dundee şehri ise yüzde 57 ile “evet” diyenlerin en çok destek bulduğu yer oldu. Dundee ve Glasgow’un yanı sıra 32 bölgenin sadece ikisinde seçmenlerin çoğunluğu bağımsızlıktan yana oy kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.