kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5908
EURO
34,8058
STERLIN
40,4327
BITCOIN
$66.072
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Japon organizatörden Rus Evi’nde Osmanlı-Türk müziği

Japon organizatörden Rus Evi’nde Osmanlı-Türk müziği
30.01.2014
0
A+
A-

burak gulsen 1

Londra’da bulunan Pushkin House, geçen hafta ilginç bir konsere ev sahipliği yaptı. Opera sanatçısı Burak Gülşen’in solist olarak katıldığı; Osmanlı ve Türk müziğinin klasik batı müzği  bestecilerine olan etkileri temalı konser ilgi gördü. Londra’da yaşayan, Japonya’nın tanınmış sanatçılarından ve klasik müzik organizatörlerinden Nakako Watanabe’nin uzun zamandır sürdürdüğü çalışmanın bir parçası olan konserde Türkiye’den davet edilen ünlü piyanist Mehmet Okonşar da katıldı.                                                        Japon araştırmacı Watanabe konser öncesi yaptığı konuşmada, Osmanlı müziğinin çok sayıda klasik batı müziği bestecisine ilham verdiğini belirterek, Mozart’ın Türk Marş’ı ve Saraydan Kız  Kaçırma Operası’nın Osmanlı temalı eserlerden sadece ikisi olduğunu söyledi. Watanabe konuşmasını şöyle sürdürdü: “Onlarca batı müziği bestecisi  bu müzikten etkilenip yüzlerce eser yazmışlardır. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılıp, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinden bu yana yaklaşık 91 yıl geçti. Yeni kurulan bu cumhuriyetin mimarı Mustafa Kemal  Atatürk,  derhal sanat okulları, konservatuvar, senfoni, tiyatro, opera ve bale kurumlarını açtı. Türk müziğinin ve sanatının dünyaya tanıtılmasını amaçlamıştı. Bu bağlamda “batı müziğinin Türkiye’deki 100 yılı” başlıklı konserler düzenlemeye başladım. Geri sayım olarak planladığım bu konserler 2023 yılına kadar devam edecek. Yani 9 sene boyunca bir dizi konserler düzenleyerek , Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını tamamlamasıyla bu konserler de sona erecek. Asırlar boyu özellikle Osmanlı Mehter marşları  batı medeniyetlerine ilham kaynağı olurken, Türkiye’nin batı müziğinden ne kadar etkilendiğini, Türk müziğinin batı müziğine ne kadar katkıda bulunduğunu göstermeyi amaçlayan konserlerdir  bunlar.”

Japon sanatçı Mozart, Beethoven, Brahms, G. Donizetti, Franz Liszt, Wagner, Rudolf Schmans, P. Dussap, Georges C. Nicolaides, Hendi SailfandierIrene Comendinger, Charles D′Alpino ve Angelo Mariani gibi çok sayıda bestecinin, Osmanlı müziğinden etkilenip eserler bestelediklerini kaydetti.

burak gulsen 2

BÜYÜKELÇİ ÇEVİKÖZ DE DİNLEDİ

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeviköz de konserin izleyicileri arasında yer aldı. Çeviköz burada “Londra’da, Rusya Federasyonu’na ait bir binada Japonlar tarafından Osmanlı Türk müziğine dair bir konser düzenlenmesi çok ilginç” sözleri ile başladığı konuşmasında, bu tür bir etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konserin solisti opera sanatçısı Burak Gülşen seslendirdiği eserlerle konuklarını mest etti. Mozart’ın Türk Marşı’yla açılışı yapan piyanist Okonşar’ın hemen ardından sahne alan ünlü tenorun opera tarzinda seeslendirdiği Ceddin Deden Neslin Baban ile Bolu Beyi (Köroğlu) parçaları büyük alkış aldı. Konserde, Tuna Coşkun kemanıyla Adem Soyel ise bendir enstrumanlarıyla Burak Gülşen’e eşlik ettiler. Mehter müziğini ilk defa opera tarzında seslendirilmesine tanık olan izleyiciler Burak Gülşen’e şarkıları tekrar ettirdiler.

Yakın zamanda bu konserlerin sıkça devam edeceğini ifade eden MCS Young Artists Fund organizatörü Nakako Watanabe, Türkiye toplumunun kendi kültürlerine ait bu tarz etkinliklere fazla ilgi göstermemesinin  kendisinde şaşkınlık yarattığını da ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.