kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3256
EURO
35,0914
STERLIN
41,0359
BITCOIN
$70.738
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Kürtçe-Türkçe sözlük yolda

Kürtçe-Türkçe sözlük yolda
05.03.2014
0
A+
A-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2 günlük bir resmi ziyaret için geldiği Londra’da yaptığı bir konuşmada, Türk Dil Kurumu’nun hazırlıklarını geçen yıldan bu yana sürdürdüğü Türkçe-Kürtçe sözlüğün kısa bir süre sonra basılacağını duyurdu.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün düzenli faaliyetlerinden biri olan ülke toplantılarının 24’üncüsü bulent arinciçin gelen Bülent Arınç, ziyaretinin ilk gününde İngiliz gazetecilerle, kahvaltılı bir toplantıda bir araya geldi. Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği konutunda düzenlenen toplantıya Financial Times, Reuters, Economist, Daily Telegraph ve Associated Press gibi gazeteler ve ajanslardan temsilciler katıldı. Burada Türkiye’nin iç ve dış politikasına yönelik soruları yanıtlayan Arınç, daha sonra düşüce kuruluşu Chatham House’da gerçekleştirilen ‘Türkiye’de Demokrasi’nin Geleceği: Algılar ve Gerçeklikler’ konulu konferansta konuşma yaptı.

Konuşmasında Gülen Hareketi’nde sıcak mesajlar veren ve seçimlerde oylarına talip olduklarını belirten Arınç, Parlamento’da kabul edilen yeni internet yasası ile ilgili de şunları söyledi: “İnternette dolaşan çok sayıda asılsız kaset ve görüntü nedeniyle aralarında siyasetçiler olmak üzere birçok insan zarar gördü. İnternet kısıtlamaları bu gibi olayların önüne geçmek için getirildi. Başbakan bu gibi olayların bir an önce önlenmesi için tedbir alınmasını istiyor. Normal koşullarda böyle bir erişimin engellenmesi prosedür olarak 5 günde gerçekleşebiliyor. Yaptığımız sadece bunu günlük hale getirmek. Şimdi böyle bir şikayet gelirse bu 24 saat içinde engellenebilenecek sonra da hakimin incelemesine tabi tutulacak. Yasaklarla internetle mücadele etmek mümkün değil. Bunu da biliyoruz.”

Partisinin Kürt sorununun demokrasi çerçevesi içerisinde çözülmesi konusunda önemli adımlar attığını da savunan Başbakan Yardımcısı, on yıllar boyu yasak olan Kürtçe dilinin, son 5 yılda yapılan düzenlemelerle serbest hale geldiğine işaret etti. Türk Dil Kurumu’nun yakında bir Kürtçe-Türkçe sözlük çalışması olduğunu da kaydeden Arınç, bu projenin bizzat takipçisi olacağını vurguladı.

‘GEZİ OLAYLARI DEMOKRASİMİZ İÇİN DERS OLDU’

Uluslararası kuruluşların Türkiye’de 40 gazetecinin tutuklu bulunduğu yönündeki eleştirilere de değinen Bülent Arınç, söz konusu kişilerin tamamına yakınının gazetecilik faaliyetlerinden dolayı değil; terör örgütü üyeliği ve adli suçlardan dolayı içerde bulunduklarını savundu.

Bir soru üzerine Gezi olayları ile terör arasındaki ince çizgiyi hep muhafaza etmeye çalıştıklarını belirten Bülent Arınç, gösterilerin şiddete kayan bir görüntü aldığında bunu durdurma gerekliliğini anladıklarını vurguladı. Arınç “Bir sınav atlattık. Demokrasinin geldiği seviye ve hükümetimizin ortaya koyduğu yönetim açısından bu yaşadığımızın bir ders olduğuna inanıyorum” dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, yolsuzluk iddiaları ile ilgili olarak da bu iddialarla ilgili hiçbir zaman kayıtsız kalamayacaklarını kaydederek kim bundan çıkar sağlıyorsa, bakan da olsa sivil bir insan da olsa mutlaka bunun hesabını vermesi gerektiğini ifade etti. Arınç bu sırada bazı savcıların olayı farklı mecralara götürme gayreti içinde olduklarını, kanunsuz raporlamaların yapıldığını söyleyerek, ‘Bir gün düğmeye basılmış. Bunun hükümeti düşürmeye yönelik bir eylem olduğu ortaya çıktı. Hükümetimiz de elindeki imkanları kullanarak HSYK’nın özel kanununda bazı değişiklikler getiren bir kanun çıkardı. Emniyetin içinde de tedbirler aldı. Onların da yerleri değiştirildi. Bu birlikteliği bozmaya yönelik bir takım idari tedbirler alındı” ifadelerini kullandı.

ziyaretinin ikinci gününde Anadolu  Ajansı’nın Londra bürosunun açılışını yapan Bülent Arınç’ın programında yer alan İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları ile buluşması ise iptal edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.