kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
STERLIN
40,9595
BITCOIN
$69.859
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

KKTC’de siyaset koalisyona kilitlendi

KKTC’de koalisyon görüşmelerinin başlaması bekleniyor.

KKTC’de siyaset koalisyona kilitlendi
01.08.2013
0
A+
A-

Seçimlerden hükümet kurmak için yeter sayıya ulaşamayan siyasi partiler arasında koalisyon görüşmelerinin mazbataların alınmasından sonra başlaması bekleniyor. Siyasi gözlemciler sandıktan birinci parti olarak çıkan CTP’nin daha önce iktidarda bulunan UBP ile koalisyon kurmasını zayıf ihtimal olarak değerlendirirken, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, bütün siyasi partilere eşit mesafede olduklarını açıkladı.

Genel Başkan’ı parlamentoya giremeyen UBP’de belirsizlik sürerken, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş ise erken seçimin ortaya “çok alternatifli bir hükümet oluşturma” imkanı veren bir sonuç çıkardığını söyleyerek koalisyona yeşil ışık yaktı. Öte yandan seçim öncesi DP-UG’nin birinci parti olmaması durumunda istifa edeceğine dair açıklaması hatırlatılan Denktaş, “Gerek şahsıma gerekse partime halkımız tarafından verilmiş olan bu büyük sorumluluğu gözönünde bulundurarak, seçim içerisinde vermiş olduğum sözü yerine getirme imkanı elimde kalmamıştır” açıklamasında bulunarak istifa etmeyeceğini duyurdu.

Hükümet pazarlıkları, yeni vekillerin mazbatalarını alması ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bir parti liderini görevlendirmesinin ardından başlayacak

SEÇİMLERDEN CTP BİRİNCİ PARTİ OLARAK ÇIKMIŞTI

KKTC’de Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde çıkan sonuç koalisyon oldu. Seçimlerin galibi, yüzde 38,37 oy alan Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) olurken, Ulusal Birlik Partisi (UBP) yüzde 27,30 oy ile ikinci, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) ise yüzde 23,11′ luk oy oranı ile üçüncü parti oldu. Bu sonuçlarla hiç bir parti tek başına iktidar olma çoğunluğuna ulaşamadı.

KKTC’deki seçimlerde toplam 670 sandıkta 120 bin 287 kişi oy kullandı. 172 bin seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım oranı yüzde 69,61 oldu. Seçim sonuçları ile birinci parti olan CTP-BG toplam 21 milletvekilliği kazanırken, UBP 14, Demokrat Parti-Ulusal Güçler ittifakı ise 12 milletvekiliği elde etti. Seçimlerden yüzde 7.43’lük oy oranı ile dördüncü parti olarak çıkan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) de 3 milletvekiliği kazandı.

Seçimlerin en büyük sürprizlerinden birisi ise, bir önceki seçimlere göre büyük oy kaybı yaşayan UBP’de Genel Başkan ve eski Başbakan İrsen Küçük’ün, milletvekili seçilememesi oldu. Aralarında UBP’den aday Meclis Başkanı Hasan Bozer’inde bulunduğu başbakanlık, meclis başkanlığı ve bakanlık da yapmış 19 milletvekili seçim kaybederken, 50 sandalyeli parlamentoda 23 eski milletvekili yerini yeni isimlere bıraktı.

SADECE 4 KADIN MİLLETVEKİLİ

Hükümetin bu yılın Mayıs ayında düşürülmesinin ardından kurulan geçici hükümetin Başbakan’ı olan Sibel Siber, KKTC Parlamentosu’na seçilebilen 4 kadın milletvekilinden birisi oldu. Aynı partiden Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe ile UBP’li İzlem Gürçağ meclise giren diğer kadın politikacılar.

Mecliste yine doktorlar ağırlıkta olurken toplam 17 doktor meclise girme başarısı gösterdi. Meclisin en genç milletvekili 33 yaşındaki TDP’nin Girne milletvekili Zeki Çeler, en yaşlısı ise 70 yaşındaki DP-UG milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.